Festivalul Dunărea Albastră – cu un număr record de participanţi anul acesta

Pentru al cincilea an consecutiv, Vidinul va găzdui Festivalul Internațional de Folclor „Dunărea Albastră”. Acesta va avea loc pe 6, 7 și 8 septembrie, în parcul de pe cheiul Dunării din oraș. De-a lungul anilor, evenimentul a devenit una dintre manifestările culturale tradiționale ale țărilor riverane Dunării, cu mii de participanți din Bulgaria, Ungaria, România, Serbia, Ucraina, Austria, Slovacia etc.
Oferind un spaţiu pentru interpreți de folclor, grupuri și ansambluri de amatori, artizani și producători de bunuri tradiționale, alimente și băuturi, festivalul își îndeplinește misiunea – de a păstra, promova și dezvolta folclorul bulgar, modul de viață, tradițiile și producția autohtonă. Festivalul Internaţional de Folclor „Dunărea Albastră” are un program muzical unic și divers, cu ateliere de creație, teatru de păpuși, bazar artizanal.
Pe parcursul celor trei zile de festival, pe scena de vară din fața Galeriei de Artă „Nikola Petrov”, vor evolua ansambluri de amatori și interpreți din diferite părți ale Bulgariei, care vor prezenta bogăția folclorului prin dans, cântec sau melodii.
„Ne bucurăm că în fiecare an interesul pentru festival crește, iar anul acesta vom primi peste 2000 de participanți în total. Pe lângă participarea tradițională din regiunea de nord-vest, avem și reprezentanți din oraşele Goţe Delcev, Pazardjik, Aprilţi, Kotel, Balcic, Laki, Varna etc., anunţă organizatorii.
De Ziua Unificării (8 septembrie – n.trad.) va avea loc, la prânz, un concert festiv al Ansamblului de Cântece și Dansuri Populare „Dunărea”, iar seara își vor prezenta saluturile muzicale ansamblul „Vocea Bulgariei”, Petia Paneva și tânărul Valentin Velcev. Invitat special va fi Baba Deşka, un personaj foarte colorat, care va avea un atelier pentru copii de tricotat tricolorul și va arăta cum se face o plăcintă bulgărească la tigaie.
La 7 septembrie, talentata interpretă Ţvetelina va invita publicul în magia cântecului popular bulgăresc, iar pe 8 septembrie, concertul – spectacol al Ansamblului Folcloric Național „Balgăre” nu va lăsa pe nimeni indiferent în faţa puterii și impactului tradițiilor bulgăreşti.
Festivalul Internaţional de Folclor „Dunărea Albastră” vă așteaptă pentru o sărbătoare folclorică tradițională și emoționantă de trei zile! Organizatorii sunt Primărie Vidin și Event Masters. Intrarea este liberă. (trud.bg-12august2024)/pmirela

RADOR RADIO ROMÂNIA (12 august)