Polonia susţine Ucraina în ofensiva armatei sale în regiunea rusă Kursk

Premierul polonez, Donald Tusk, a comentat incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk, afirmând că acțiunile Ucrainei sunt defensive.

Potrivit acestuia, comportamentul trupelor ruse în Ucraina are semne de genocid, iar Ucraina are tot dreptul să „paralizeze Rusia” în mod efectiv. „Ucraina are tot dreptul să poarte războiul în aşa fel încât să paralizeze Rusia în intențiile sale agresive cât mai eficient posibil” – a adăugat Tusk, asigurând că partea poloneză menține un contact constant cu partea ucraineană la cel mai înalt nivel politic.

De asemenea, premierul de la Varşovia a recunoscut că nu a fost surprins de „o astfel de schimbare ieşită din comun și neașteptată a situației de pe front”. Donald Tusk a subliniat că poziția Poloniei cu privire la războiul din Ucraina nu s-a schimbat. „Noi susținem Ucraina în acest război, care este un război defensiv” – a asigurat şeful executivului de la Varşovia.

Tusk a mai afirmat că „cel mai mare risc pentru Polonia și Europa este ca Ucraina să piardă războiul și Rusia să câștige”. „Acesta este un risc care ar afecta direct Polonia și, cred, toată Europa. Prin urmare, acțiunile Ucrainei care împiedică acest scenariu sunt și acțiuni pentru securitatea noastră” – a remarcat Donald Tusk. Premierul polonez a dat asigurări că Ucraina știe bine cum şi unde trebuie să utilizeze armele primite de la aliații occidentali. În acest sens, Tusk a precizat că ştie că Ucraina nu abuzează de încrederea poloneză, americană sau europeană”./sdan/lalexandrescu

SUSPILNE – 14 august