Este cod roşu de caniculă până sâmbătă în 7 judeţe din vestul şi sud-vestul ţării

Este cod roşu de caniculă până sâmbătă în 7 judeţe din vestul şi sud-vestul ţării, de la Arad până la Teleorman, unde vor fi şi 41 de grade.

În Bucureşti şi în alte judeţe din sud, centru şi vest este cod portocaliu de arşiţă, iar în celelalte zone va fi cod galben. Doar litoralul este ferit în aceste zile de căldura extremă. Medicii atrag atenţia că arşiţa poate crea probleme de sănătate chiar şi celor care nu suferă de o boală cronică şi recomandă evitarea expunerii la soare şi hidratarea.

Reporter: Adriana Turea – În perioadele caniculare este bine ca alimentația să cuprindă multe legume și fructe, să evităm băuturile care țin cofeină și alcool, iar pentru a ne hidrata este indicat ca la fiecare oră să bem câte un pahar cu apă, spune doctor Mihai Băican.

Mihai Băican: Trebuie ca administrarea lichidelor să fie regulată, nu să bem acum un litru de apă și pe urmă patru ore să nu mai bem deloc.
De asemenea, este important ca lichidul să nu fie din frigider, să fie la temperatura camerei sau chiar să consumăm lichide calde, cum ar fi ceaiurile.

Reporter: Persoanele care au boli cardiovasculare este bine să-și respecte tratamentul prescris, explică medicul cardiolog Alice Munteanu. Alice Munteanu: Acest tip de pacient trebuie să fie îmbrăcat în culori deschise, să aibă acoperit capul. De ce? Pentru că știm că faci insolație și asta, în timp, determină deshidratare, scade tensiunea și leșinăm pe stradă sau, mai rău decât atât, pot să apară creșteri mari ale tensiunii și faci accident vascular. De aceea, trebuie să avem grijă la sticluța de apă, la îmbrăcăminte lejeră și să nu exagerăm în a merge foarte mult pe jos în orele prânzului.

Reporter: În plus, medicii dermatologi ne sfătuiesc să nu ne expunem la soare, între orele 11:00 și 16:00./cpodea/csimion