Opoziția moldovenească a făcut declarații referitoare la situația financiară catastrofală a țării

Situația financiară a Republicii Moldova se află în pragul unei catastrofe, a declarat, pe Telegram, Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea blocului electoral de opoziție „Pobeda” (Victoria), candidat la postul de președinte al țării.

„Așteptăm acțiunile noului ministru al finanțelor, după ce au fost adoptate propunerile de rectificare bugetară. Deficitul bugetar, care era deja de 17 miliarde de lei (966 milioane de dolari – n.RIA – Novosti), a crescut cu încă un miliard de lei (57 milioane de dolari – n.RIA – Novosti). Pentru al treilea an consecutiv ne confruntăm cu un deficit bugetar care depășește un miliard de dolari „, a mai declarat Bolea.

Potrivit afirmațiilor acestuia, autoritățile dau asigurări că inflația a scăzut, iar investițiile particulare sporesc, ceea ce demonstrează refacerea tuturor sectoarelor economiei. Însă statistica oficială indică scăderea considerabilă a numărului de contribuabili în 2023, ceea ce atestă o situație economică mult mai fragilă decât prezintă oficialii.

Deputatul a remarcat că semnale alarmante vin din partea investitorilor străini, care se confruntă cu impozite suplimentare percepute retroactiv. „Oficialii trebuie să prezinte explicații transparente și să ia măsuri consecvente care să sprijine economia și să restabilească încrederea investitorilor”, a mai arătat deputatul moldovean. /snicolau/schelaru

www.ria.ru – 15 august