Revista presei internaționale, 19 august 2024

Evoluțiile conflictului ruso-ucrainean rămân în atenția presei internaționale. Strategia Kievului a plasat Rusia în defensivă, creând o nouă linie de front, într-un război în care Moscova a avut multă vreme avantajul, analizează The New York Times. Dacă Rusia decide să aducă întăriri în număr mare din alte părți ale frontului, acest lucru ar putea fi favorabil trupelor ucrainene care se luptă să respingă atacurile necontenite ale Rusiei, în special în estul Ucrainei, comentează cotidianul american. Incursiunea ucraineană i-ar putea permite lui Zelenski să folosească zonele cucerite ca „monedă de schimb în eventuale negocieri” cu Rusia, opinează Süddeutsche Zeitung. Ucrainenii îl pun pe Putin în încurcătură, avansul lor reprezentând o extraordinară răsturnare de situație, având în vedere că masiva mașinărie de război a Rusiei începuse să slăbească apărarea Ucrainei de-alungul frontierei sale din est, notează The Wall Street Journal. Acest profitabil atac al Ucrainei a îmbărbătat o națiune chinuită din cauza unui război care durează de doi ani și jumătate și a trimis totodată un mesaj susținătorilor Kievului, demonstrându-le că țara încă luptă și poate lansa cu succes operațiuni complexe, crede ziarul american. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că dorește să elaboreze până în noiembrie un plan care să servească drept bază pentru un viitor summit de pace la care să fie invitat Kremlinul, reiterând că pacea nu e posibilă decât dacă armata rusă se retrage complet, inclusiv din peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, subliniază La Libre Belgique. În fața Rusiei, strategia de apărare occidentală ar putea fi rezumată în două cuvinte: „înarmare” și „confruntare”, atenționează revista germană Cicero, subliniind că este important ca europenii să aducă din nou diplomația la masă.
Secretarul american de stat Antony Blinken a ajuns din nou în Israel, pentru a încerca să impulsioneze un armistițiu în Fâșia Gaza, titrează The Washington Post. Vizita șefului diplomației americane face parte din eforturile Washingtonului de a media un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, explică Al Jazeera. Cu puțin timp înainte ca Blinken să sosească în Israel, premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că ține la cerințele sale, pledând pentru mai multă presiune asupra Hamas, adaugă Times of Israel. SUA, Egiptul și Qatarul, țări care mijlocesc eliberarea ostaticilor și negocierile de încetare a focului în Gaza, au emis o declarație comună la Doha, spunând că vor continua să lucreze la detaliile propunerii SUA, în zilele următoare, anunță Ansa. „Ne aflăm într-un moment crucial pentru stabilitatea globală. Orele și zilele care vor urma ar putea defini viitorul Orientului Mijlociu”, a declarat recent ministrul britanic de Externe, David Lammy, citează Le Point.
Liderii Coreii de Sud, Japoniei și Statelor Unite au emis o declarație comună care marchează aniversarea summitului lor de la Camp David și au reafirmat angajamentul de a aborda în comun provocările regionale, anunță Japan Today. Principiile privind cooperarea trilaterală stabilite la summit-ul de anul trecut continuă să servească drept foaie de parcurs pentru cooperarea celor trei țări, detaliază Japan Today, amintind că președintele american Joe Biden, prim-ministrul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-au întâlnit la 18 august anul trecut și au convenit să aprofundeze cooperarea militară și economică și să ia o poziție unitară împotriva puterii în creștere a Chinei și a amenințărilor de securitate reprezentate de Coreea de Nord. Spiritul de cooperare dintre cele trei țări va continua chiar și după ce Biden și Kishida își vor părăsi funcțiile, asigură Nikkei Asia.
O nouă cursă a înarmărilor nucleare între SUA, Rusia și China reprezintă un mare pericol, atenționează publicația australiană The Strategist. Spre deosebire de perioada Războiului Rece, Statele Unite se confruntă în următorul deceniu cu perspectiva a doi adversari nucleari egali, care vor avea împreună de două ori mai multe arme nucleare strategice decât au SUA. Până în 2034, China va avea la fel de multe arme nucleare strategice ca SUA astăzi, deci, peste un deceniu, America ar putea fi depășită numeric de Rusia și China, evaluează The Strategist și amintește că, potrivit termenilor Noului Tratat START din 2018, care va expira la 5 februarie 2026, Rusia și America pot avea fiecare câte 1.550 de focoase nucleare strategice și 700 de rachete balistice intercontinentale (ICBM). (Cristina Zaharia, RADOR)/czaharia/atataru

RADOR RADIO ROMÂNIA (18 august)