Rusia nu poate purta convorbiri de pace cu Ucraina deocamdată, dar propunerile din iunie sunt încă valabile (consilier presidenţial rus)

Consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov a declarat luni că Moscova nu este pregătită deocamdată să poarte convorbiri de pace cu Ucraina, dat fiind atacul Kievului asupra regiunii ruse Kursk, însă a subliniat că Rusia nu îşi retrage propunerile anterioare în vederea păcii.

Uşakov a făcut aceste remarci într-o declaraţie video difuzată de portalul de presă SHOT. „La acest moment, dată fiind această operaţiune (Kursk), nu vom discuta”, a spus Uşakov. Incursiunea fulger a Ucrainei în Kursk – cea mai amplă desfăşurată de o putere străină în Rusia, după Al Doilea Război Mondial – a început pe 6 august, când mii de militari ucraineni au traversat graniţa de vest a Rusiei.

Întrebat dacă propunerile pentru convorbiri de pace înaintate în iunie de preşedintele Vladimir Putin sunt acum revocate, Uşakov a răspuns că nu. „Nu, acestea (propunerile) nu sunt anulate. Însă desigur că în acest moment ar fi complet inadecvat să intrăm în orice fel de proces de negociere”, a spus Uşakov. Întrebat cât timp îşi va menţine Moscova poziţia de a pune pe pauză perspectiva oricăror convorbiri cu Kievul, Uşakov a răspuns: „Nu ştiu. Va depinde de situaţie, inclusiv de cea de pe front.”

În iunie, Putin a spus că Rusia ar pune capăt războiului din Ucraina, doar dacă Kievul ar accepta să renunţe la ambiţiile sale pentru NATO şi să predea în întregime patru provincii revendicate de Moscova – propuneri pe care Kievul le-a respins rapid, afirmând că ar echivala cu o capitulare./mbrotacel/csimion

REUTERS – 19 august