Democraţii americani se adună, la Chicago, pentru convenţia partidului

Democraţii americani se adună, de astăzi, la Chicago, pentru convenţia partidului, la care urmează ca vicepreşedinta Kamala Harris să accepte, joi, nominalizarea oficială în cursa pentru preşedinţia Statelor Unite.

Ea îl va înfrunta pe republicanul Donald Trump, după ce preşedintele Joe Biden s-a retras din cursă. Carmen Gavrilă are detalii.

Reporter: Campania democrată își menține suflul nou și energia, vizibile după ce Kamala Harris l-a înlocuit pe Joe Biden. Asta spun mai toți comentatorii americani. Acest suflu nou din tabăra democrată este descrisă în presa americană, și nu numai, în contrast cu campania lui Donald Trump, pe care fostul președinte nu și-a adaptat-o la noua contracandidată democrată.

În mod repetat, mai multe voci republicane i-au sugerat lui Trump să renunțe la atacurile la persoană și să se concentreze pe ce alternative oferă americanilor. Fără efect, însă. Îngrijorarea unor republicani are legătură și cu noua unitate regăsită de democrați în jurul Kamalei Harris. Doar că această unitate ar putea fi în pericol chiar la Convenția democrată, din cauza raportării la conflictul din Fâșia Gaza, mai ales că deocamdată Kamala Harris nu și-a enunțat o poziție clară.

BBC notează că Harris a declarat recent că în conflict au murit mult prea mulți civili, dar nu a susținut o propunere făcută de unii membri progresiști ai partidului, ca Statele Unite să impună Israelului un embargo asupra armelor. În ultima vreme, democrații și Casa Albă au încercat să îi completeze Kamalei Harris profilul de viitor președinte competent și în materie de politică externă, anunțând participarea ei la toate reuniunile și deciziile privind, de exemplu, acțiunile americane în Orientul Mijlociu, în condițiile în care, ca vicepreședinte, Kamala Harris nu a fost prea vizibilă în domeniul afacerilor externe./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 august