Numărul pasagerilor înregistraţi pe aeroporturile din România este în creştere faţă de anii anteriori

Numărul pasagerilor înregistraţi pe aeroporturile din România este în creştere faţă de anii anteriori, dar cei care călătoresc pe rute interne reprezintă numai 7% – arată datele oferite de Asociaţia Aeroporturilor din țara noastră.

Ca număr de pasageri şi turişti, România a depăşit deja nivelul anului 2019, considerat cel mai bun an pentru turism în ultimul deceniu – transmite corespondentul RRA Sorin Cealera.

Reporter: Aproape 12 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile românești în primele șase luni ale anului 2024, o creștere cu 10,5% față de numărul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2019 și cu aproape 5% față rimul semestru al anului trecut. Și aceștia au suferit din cauza întârzierilor, fenomen care se manifestă la nivel european.

David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: Sperăm să se atenueze în perioada următoare. Dar, pe de altă parte, ne pare rău că pasagerii vor fi expuși în continuare, până la sfârșitul anului, la întârzieri. Pasagerii să ia în calcul că pot fi întârzieri, să-și ia în bagajele de mână lucrurile de strictă necesitate și, de asemenea, să aibă în vedere că și la întoarcere s-ar putea să fie întârzieri.

Reporter: Creșterea tarifelor biletelor de avion, anulările și întârzierile, dar și scăderea gradului de siguranță în unele destinații externe au reorientat către România un procent însemnat de rezervări de vacanță, în creștere față de anul trecut. Se circulă însă puțin cu avionul pe plan intern.

Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România: Traficul pe zborurile interne în România este sub nivelul anului 2019. Conectivitatea între destinațiile din România este în continuare foarte joasă. Deși românii s-au orientat mai mult către destinații românești, nu avem zboruri interne între aeroporturile din România care să dezvolte mai mult circulația turistică.

Realizator: Între timp, compania naţională TAROM – care a anunţat recent vânzarea sloturilor de pe Aeroportul Heathrow-Londra către Qatar Airways – continuă aplicarea planului de restructurare. Într-un comunicat dat azi publicităţii, TAROM a precizat că această tranzacţie strategică, necesară pentru asigurarea sustenabilităţii sale economice, ar urma să se finalizeze în 26 octombrie./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 august