Preşedintele chinez a lăudat pentru moralitate și stil prestaţia delegaţiei olimpice a ţării sale

Președintele Xi Jinping a lăudat marți delegația olimpică a Chinei pentru menținerea unor înalte standarde de „moralitate, stil și curățenie” la Jocurile Olimpice de la Paris.

Comentariul său a venit pe fondul unor noi controale ale problemelor de dopaj în care au fost implicaţi înotătorii chinezi și al eforturilor guvernamentale sporite de a aborda implicarea fanilor în sport, după ce unii dintre aceştia au folosit rețelele sociale pentru a ataca și răspândi diferite zvonuri despre sportivii olimpici din țară.

La Sala Mare a Poporului, preşedintele Xi i-a lăudat pe sportivi pentru realizările, disciplina și manierele lor exemplare. „Pe teren, s-au supus regulilor, au respectat adversarii, au menținut o bună disciplină de cursă și o etichetă civilizată”, a spus dl Xi, în întâlnirea sa cu sportivii. Echipa chineză de înot a fost supusă unor controale intense după dezvăluirile din aprilie potrivit cărora 23 de înotători au fost testați pozitiv pentru un medicament interzis pentru inimă în 2021, dar au fost autorizați să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acel an. Înotătorul Pan Zhanle, care a stabilit un record mondial proba de 100 de metri liber, a dezvăluit că a fost supus la 21 de teste antidoping din mai până în iulie, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris.

Agenția anti-doping a Chinei a răspuns Agenției Anti-Doping din SUA pentru ceea ce a descris drept „duble standarde ipocrite” și a îndemnat Agenția Internațională de Testare să sporească numărul testelor pentru sportivii americani participanţi la probele de atletism. China s-a concentrat tot mai mult pe dezvoltarea sportului, despre care preşedintele Xi crede că reflectă puterea tot mai mare a țării în sine.

Autoritățile au abordat în mod activ comportamentele disruptive și agresive ale fanilor. La începutul lunii august, poliția din Beijing a arestat o femeie suspectată că a defăimat o jucătoare de tenis de masă și pe antrenorul ei. Între timp, Pan Zhanle și-a desființat pagina grupului său de fani de pe platforma de socializare Weibo și a declarat postului de stat CCTV că preferă să nu iasă prea mult în evidenţă./opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 20 august