Primăria Capitalei intenționează să realizeze, până în 2035, o rețea majoră de 150 km de piste pentru biciclete

Primăria Capitalei intenționează să realizeze, până în 2035, o rețea majoră de 150 de km de piste pentru biciclete, de aproape trei ori mai mult decât în prezent și o rețea secundară de 415 km.

Datele au fost făcute publice astăzi în conferința de prezentare a așa-numitului ‘masterplan velo’ pentru dezvoltarea infrastructurii de biciclete din București. Felicia Mocanu relatează.

Reporter: Proiectul este structurat pe două tipuri de trasee: rețeaua principală de piste de biciclete și rețeaua secundară, finalizarea proiectului având termen anul 2035. Pentru un km de pistă este estimat un buget de aproximativ 2 milioane de euro. Demararea lucrărilor ar putea începe după ce proiectul va fi aprobat de Consiliul General al Primăriei Capitalei.

Radu Andronic, coordonatorul principal al proiectului: Abordarea pe care am avut-o a plecat în principiul de bază al redistribuirii spațiului public într-un mod echitabil pentru toate modurile de transport, însemnând automobile private, transport public, benzi dedicate și infrastructura pietonală.

Și propunem reconfigurări de aliniamente de parcare, eliminare de aliniamente de parcare, reduceri de bandă de circulație, eliminări de benzi de circulație. Pistele nou create să nu se facă pe trotuar sau nu prin diminuarea spațiului pietonal.

Reporter: În momentul de față, cei care utilizează bicicletele în București reprezintă 4% din cota totală a deplasărilor, urmând ca începând cu anul 2035 procentul să crească la 9%. /lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 august