RFI: Marcel Ciolacu merge la Bruxelles pentru a discuta despre reducerea deficitului, reformele fiscale și propunerea de comisar european

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern că joi va discuta la Bruxelles cu preşedintele CE Ursula von der Leyen despre stadiul începlinirii PNRR şi despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană, precizând că după această discuţie va trimite numele şi nominalizarea viitorului comisar european din partea României.

”Voi pleca după amiază la Bruxelles pentru întâlnirea de mâine cu preşedinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Vom discuta despre stadiul îndeplinirii PNRR, împreună cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi ministrul Finanţelor. Vom analiza şi ultimele evoluţii despre Cererea de Plată 3, concret situaţiile legate de conducerile companiilor de stat din energie şi transporturi”, a anunţat, potrivit News.ro premierul Marcel Ciolacu.

El a precizat că va discuta cu preşedinta CE şi despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană.

”După această discuţie voi trimite numele şi nominalizarea viitorului comisar european din partea României”, a precizat şeful Executivului.

Discutiile vor viza și reducerea deficitului, notează Economedia.ro. Guvernul spera să negocieze cu Comisia un deficit de 6,8% pentru 2024, în condițiile în care analiștii estimează că deficitul bugetar ar putea ajunge la finele anului peste 7% din PIB%, mult peste ținta de 5% asumată de Executiv. Noua cifră este mult mai apropiată de estimările făcute de Comisia Europeană care se așteaptă ca în 2024 deficitul României să fie peste 6,5% din PIB.

Inițial, România a început să negocieze un acord cu Comisia Europeană pentru ca încadrarea în ținta de deficit de 3% să fie atinsă abia peste trei ani, iar acum ar dori să extindă termenul la 7 ani, limita maximă, în timp ce Comisia Europeană nu ar fi dispusă să acorde un termen mai lung de 5 ani.

https://www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20240821-marcel-ciolacu-merge-la-bruxelles-pentru-a-discuta-despre-reducerea-deficitului-reformele-fiscale-%C8%99i-propunerea-de-comisar-european 

Dan Andreșescu

RFI – 21 august