Comisarul României în Comisia Europeană,va fi probabil socialistul Victor Negrescu

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit joi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, conservatoarea germană Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre candidat și despre angajamentul unuia dintre concetățenii săi în cadrul noului organ executiv de la Bruxelles.

Prim-ministrul român cere o funcţie legată de economie

Așa cum s-a întâmplat deja în cazul altor state membre UE, în special Italia și Cehia, Ciolacu a declarat presei că și-ar dori să i se ofere comisarului său un rol legat de politicile economice. „Îmi doresc un comisar cât mai relevant – a explicat șeful Guvernului României – din moment ce suntem a șasea țară din Uniunea Europeană. Președintele a vorbit și despre extindere, vom vedea: o alegere de acest fel ar fi mai politică. Având în vedere că urmatorii ani vor fi foarte concentraţi pe economie, aş dori ceva legat de acest sector.”

Alesul lui Ciolacu pentru a ocupa un loc în noua Comisie Europeană este unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului de la Strasbourg: socialistul Victor Negrescu. Nici Bucureștiul, așadar, nu a prezentat o femeie, așa cum ceruse von der Leyen tuturor statelor membre.

Cine este Victor Negrescu, probabil viitorul comisar european român

Negrescu a explicat pentru Euronews că ultimii doi comisari români au fost femei și că, având 39 de ani, a preferat să sublinieze aspectul legat de vârstă: „Cred că pentru Comisie este important să aibă pe cineva care să fie implicat la nivel european, o persoană care are experiența necesară pentru a face parte din acest organism. Desigur, am 39 de ani și cred că este util să avem şi tineri în Comisie care să dea răspunsuri tinerilor care au participat în masă la alegerile europene din întreaga Europă”.

Anunțul oficial al lui Ciulacu va sosi pe 26 august, după o dezbatere finală cu celelalte două partide ale coaliției de guvernare, care și-au prezentat și ele candidații. Negrescu se află în Parlamentul European de aproximativ un deceniu, întrerupt doar de un an de experiență, acasă, ca ministru al Afacerilor Europene.

Ursula von der Leyen estimează că până la sfârșitul lunii august va primi numele tuturor candidaților.

https://it.euronews.com/2024/08/22/commissione-europea-il-membro-della-romania-sara-il-socialista-victor-negrescu

Articol de Andrea Barolini

Traducerea: Cătălina Păunel – RADOR RADIO ROMÂNIA

EURONEWS (Italia), 22 august 2024