Medalii Olimpice – Paris 2024

Romfilatelia introduce în circulație vineri, 23 august a.c., emisiunea filatelică Medalii Olimpice – Paris 2024, alcătuită din șapte mărci poștale, o coliță nedantelată și un set de trei plicuri „prima zi”, în cadrul căreia sunt ilustrate imaginile laureaților la disciplinele sportive la care țara noastră a avut participanți.

Nouă medalii – trei de aur, patru de argint și două de bronz– alcătuiesc „recolta” cu care s-au întors acasă sportivii români participanți la Jocurile Olimpice de Vară       Paris 2024, desfășurate în perioada 26 iulie – 11 august 2024.

Sporturile la care au obținut aceste rezultate remarcabile sunt înot (100 m liber și 200 m liber), dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin categoria ușoară, dublu rame feminin, canotaj (8+1), dublu rame feminin, gimnastică feminin și haltere (49 kg).

Imaginile sportivilor români prezenți pe podiumurile de premiere sunt reprezentate astfel pe mărcile poștale ale emisiunii:

Pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei este ilustrat înotătorul David Popovici, sportiv de mare clasă, câștigător al medaliei de aur la proba de 200 m liber și al medaliei de bronz la proba de 100 m liber. Este cel mai tânăr recordman mondial laureat cu aur și la întrecerile Campionatelor Mondiale și Europene din anii 2021 și 2022.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 22 lei sunt reprezentate imaginile sportivilor Florian Enache și Andrei Cornea, câștigători ai medaliei de aur canotaj, proba de dublu vâsle masculin. Ei sunt câștigători ai medaliei de aur și la Campionatul European de la Seghedin din anul 2024.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei sunt reproduse imaginile sportivelor Simona Radiș și Ancuța Bodnar, câștigătoarele medaliei de argint la  canotaj, proba de dublu vâsle feminin. Au urcat, de asemenea, pe podium în calitate de câștigătoare și a medaliei de aur pentru participarea la proba de opt rame cu cârmaci, feminin. Sportivele se înscriu în elita canotajului mondial prin câștigarea medaliilor de aur la Campionatele Europene și la Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo 2020.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei este redată imaginea sportivei Mihaela Valentina Cambei, câștigătoarea medaliei de argint, la proba de haltere feminin, 49 kg. Declarată cea mai bună halterofilă a Europei în anul 2023, este deținătoare a mai multor medalii de aur și argint câștigate la Campionatele Mondiale și Europene, deținătoare și a două recorduri europene.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 6 lei sunt ilustrate imaginile sportivelor Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, câștigătoare ale medaliei de argint la canotaj, proba de dublu rame feminin. De menționat că medaliile de aur și argint au fost câștigate la Campionatele Mondiale și Europene.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei sunt reproduse imaginele canotoarelor Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen,  care au câștigat medalia de argint în proba feminină de dublu vâsle, categoria ușoară. Alături de medalia de argint, Ionela Cozmiuc a adăugat medalia de aur câștigată la proba de canotaj opt rame cu cărmaci, feminin. Ambele sportive au în palmares medalii de argint și aur câștigate la Campionatele Mondiale și Europene de canotaj.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este redată imaginea gimnastei Ana Maria Bărbosu, câștigătoare a medaliei de bronz la proba de sol. Deținătoare a mai multor titluri răsplătite cu aur la sărituri, paralele și bârnă, la campionatele de la juniori din anul 2020, a câștigat medalia de bronz de la Paris 2024, după repararea unei grave erori de arbitraj în confruntarea cu gimnasta americană Jordan Chiles.

Pe timbrul coliței emisiunii cu valoarea nominală de 33 lei sunt ilustrate imaginile canotoarelor Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Maria Magdalena Rusu și Ștefania Victoria Petreanu, reprezentantele României la proba de opt rame cu cârmaci, feminin, câștigătoare ale medaliei de aur.

Canotoarele care au participat și la alte probe, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Maria Magdalena Rusu și Ștefania Victoria Petreanu, fac parte din categoria sportivelor de elită, câștigătoare ale medaliilor de aur la întrecerile desfășurate în programele Campionatelor Mondiale și Europene.

Setul de 3 plicuri „prima zi” a emisiunii prezintă în grafică echipajul probei de opt rame cu cârmaci,  feminin.

Mulțumim, dragi sportivi!

Respect și admirație!

Romfilatelia mulțumește, Președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, domnul Mihai Claudiu Covaliu, Secretarului General al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, domnul George Boroi, Președintelui Federației Române de  Natație și Pentatlon Modern, doamna Camelia Potec, Președintelui Federației Române de Canotaj, domnul Valentin Gavril, Preşedintelui Federaţiei Române de Haltere, domnul Alexandru Pădure, Preşedintelui Federaţiei Române de Gimnastică, doamna Carmencita Constantin, fotoreporterului Cristian Nistor și fotografului Norbert Zerkula pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea este disponibilă de vineri, 23 august a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice :

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro