2024. augusztus 26.

 

CURS közvélemény-kutatás az államfőválasztás esélyeseiről

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjei, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă jutnának be az elnökválasztás második fordulójába, ha jövő vasárnap rendeznék az államfőválasztást – derült ki a CURS tegnap közzétett felméréséből. Ami a parlamenti választásokat illeti, a PSD vezet a választók preferenciái alapján, őt követi a PNL és a Románok Egységéért Szövetség (AUR). A közszolgálati rádió tudósítója, Amalia Bojescu elemezte a felmérést:

A közvélemény-kutatás szerint az elnöki bársonyszékért folyó versengésben Marcel Ciolacu 32 százalékkal áll az élen, őt követi a PNL vezetője, Nicolae Ciucă 19 százalékkal. A harmadik helyen a független Mircea Geoană áll 15 százalékkal, őt követi az AUR vezetője, George Simion, mindössze egy százalékponttal lemaradva. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, Elena Lasconit 11 százalékkal jegyzik, míg Diana Șoșoaca 5 százalékot kapna.

Ami a december 1-jére kitűzött parlamenti választásokat illeti, a PSD áll az első helyen 34 százalékkal, őt követi a PNL 24 százalékkal. A választási küszöb felett az AUR – 14 százalékkal, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 12 százalékkal, az SOS Románia és az RMDSZ 5 százalékkal. A közvélemény-kutatást augusztus 6-22. között végezték 1067 fős mintán, a hibahatár plusz/mínusz 3%.

A Városi- és Regionális Szociológiai Központ (CURS) honlapján nincs nyilvános adat arról, hogy ki rendelte meg ezt a piackutatást. (Radio România Actualităţi)

Kihirdetik a pótérettségi vizsgaeredményeit

A második nekifutásra érettségizők, ma fogják megtudni az első eredményeiket. A jegyeikkel elégedetlenek ma este 18 óráig nyújthatnak be fellebbezést, akár online, akár azokban az iskolákban, ahol vizsgáztak. Ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteniük, amelyben jelzik, hogy a dolgozat újraellenőrzése után kapott jegy magasabb vagy alacsonyabb lehet az eredeti jegynél. A végleges eredményeket augusztus 30-án, pénteken hirdetik ki. (Radio România Actualităţi)

Ma Mircea Geoană bejelentheti, hogy indul az elnökválasztáson

Mircea Geoană, az észak-atlanti védelmi szövetség (NATO) főtitkárhelyettese elmondta, hogy néhány napon belül, amikor lejár a mandátuma, bejelenti döntését az elnökjelöltségéről. Az egyik tévécsatornának adott interjújában azt is elmondta, hogy a döntés személyes jellegű, és a NATO játékszabályai miatt kénytelen elhalasztani a végleges bejelentést. Mircea Geoană – aki a 2009-es elnökválasztáson indult, és vitatott körülmények között alulmaradt Traian Basescuval szemben – hangsúlyozta, hogy „Románia készen áll egy fontos változásra”. Eddig Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD)-elnöke, Nicolae Ciucă Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője, George Simion, Románok Egységéért Szövetség (AUR) vezére, Elena Lasconi a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és Diana Șoșoaca az SOS Romániától jelentette be jelöltségét a Románia elnöki tisztségre. Az elnökválasztás első fordulóját november 24-re tűzték ki, a második fordulót december 8-ra tervezik. (Radio România Actualităţi)

A kormány a jövő héten tárgyalja meg az aszály sújtotta gazdáknak szánt első intézkedéscsomagot

A hatóságok fontolóra veszik az aszály okozta károk megtérítését, de egy új támogatási csomagot is kidolgoznak a jövő évre. A kormány hektáronként 3000 lejes biztosítási díjat ajánl fel, és megváltoztatja a Gazdahitel feltételeit. A kormány azt is tervezi, hogy jövő év októberéig felfüggeszti a magas kamatozású, 2% plusz ROBOR kamatozású hitelek visszafizetését. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin