Ziua Internațională a Câinelui: de la adopții, la vedete patrupede, o aniversare de suflet

Context

Într-o lume unde există zile dedicate aproape oricărui lucru imaginabil – de la Ziua Internațională a Clătitei până la Ziua Mondială a Iepurașilor de Pluș – câinii, prietenii noștri loiali și veseli, nu puteau să rămână mai prejos. Așa că, în 2004, Colleen Paige, o expertă în stilul de viață al animalelor de companie, a decis să facă ceva special pentru câinii din întreaga lume, creând Ziua Internațională a Câinelui.

Paige nu este străină de sărbători dedicate animalelor; ea este și mintea creativă din spatele Zilei Naționale a Pisicilor și Zilei Naționale a Animalelor de Companie. Dar de ce o zi specială pentru câini? Ei bine, se pare că Paige, la fel ca mulți dintre noi, avea un loc special în inimă pentru căței. Ziua de 26 august nu a fost aleasă la întâmplare; este ziua în care, la vârsta de 10 ani, familia ei a adoptat un cățel Sheltie pe nume Sheltie (ce original, nu?), iar restul e istorie… o istorie plină de lăbuțe și iubire necondiționată.

 

De la un cățel adoptat la o sărbătoare globală

Ce a început ca un simplu gest de a onora câinii de pretutindeni a crescut rapid într-un eveniment global. Astăzi, Ziua Internațională a Câinelui este sărbătorită pe tot globul, de la New York la Tokyo, și până la București. În 2013, această sărbătoare a fost chiar stipulată în legislația New York-ului, devenind o parte oficială a calendarului sărbătorilor recunoscute.

Dar scopul acestei zile nu este doar de a sărbători câinii, ci și de a atrage atenția asupra nevoilor lor. Paige a dorit ca această zi să fie o oportunitate pentru toată lumea să reflecteze asupra numărului mare de câini care se află în adăposturi, așteptând cu nerăbdare o casă permanentă. Și ce mod mai bun de a-i onora decât să-i ajutăm pe cei care nu au încă un stăpân să-și găsească o familie iubitoare?

 

România: Țara câinilor cu „blană de aur”

România nu stă deoparte când vine vorba de iubirea pentru câini. De fapt, țara noastră se poate lăuda cu trei rase de câini omologate la nivel internațional, fiecare având propria poveste și utilitate: ciobănescul românesc carpatin, ciobănescul românesc mioritic și ciobănescul românesc de Bucovina. Acești câini sunt la fel de rezistenți și loiali pe cât sunt de impunători și frumoși, adevărați gardieni ai munților și pășunilor românești.

Amuzamente și aspecte inedite despre câini

  1. Știați că nasul unui câine este unic, la fel ca amprentele digitale ale oamenilor? Dacă vreodată vă pierdeți câinele, poate că veți avea norocul să îl identificați după… nas!
  2. Se spune că un câine poate înțelege până la 250 de cuvinte și gesturi. Deci, data viitoare când câinele dvs. nu ascultă, s-ar putea să fie doar încăpățânat, nu surd!
  3. Un câine, un noroc: În Japonia, câinii Shiba Inu sunt considerați aducători de noroc. Deci, dacă aveți unul, poate că norocul bate la ușa dvs.
  4. Câinii celebri din literatură: Știați că unul dintre câinii preferați ai lui Ernest Hemingway a fost un câine de vânătoare pe nume Black Dog? A fost atât de iubit încât Hemingway a scris despre el în mai multe scrisori și jurnale.

 

Câinii în filme: vedete cu blană și lătrături vesele

Câinii nu sunt doar eroi în viețile noastre de zi cu zi, ci și vedete pe marele ecran. De-a lungul decadelor, aceștia au cucerit inimile spectatorilor și au devenit adevărate icoane pop. Iată câțiva dintre cei mai faimoși câini din filme:

  1. Lassie – Probabil cel mai celebru câine din toate timpurile, Lassie, un Collie elegant și inteligent, a devenit un simbol al curajului și loialității. Filmul „Lassie Come Home” (1943) a fost doar începutul unei serii lungi de filme și seriale de succes.

  1. Beethoven – Cine nu-l cunoaște pe acest Saint Bernard gigantic și simpatic? În filmul „Beethoven” (1992), acest cățel obraznic și plin de energie provoacă tot felul de necazuri familiei sale, dar și multe râsete pentru public.

  1. Hachiko – Povestea lui Hachiko, un Akita Inu loial, este una dintre cele mai emoționante legende urbane din Japonia. Filmul „Hachi: A Dog’s Tale” (2009) a adus această poveste la nivel global, arătând cât de profundă poate fi legătura dintre un câine și stăpânul său.

  1. Old Yeller – Un alt film clasic, „Old Yeller” (1957), spune povestea unui câine curajos care devine erou în familia sa. Acest film rămâne unul dintre cele mai iubite filme cu câini din istoria cinematografiei.

  1. Scooby-Doo – Deși animat, Scooby-Doo merită o mențiune specială. Acest Mare Danez fricos, dar plin de umor, a rezolvat mistere timp de decenii alături de gașca sa de prieteni în serialul „Scooby-Doo, Where Are You!”.

Câinii celebri ai istoriei

 

Dincolo de lumea filmului, câinii au lăsat amprente puternice și în istorie:

  1. Laika – Laika a fost primul animal trimis în spațiu, la bordul satelitului Sputnik 2, în 1957. Deși misiunea sa nu a avut un final fericit, Laika rămâne un simbol al curajului și sacrificiului în numele științei.

  1. Balto – În 1925, Balto, un câine Husky Siberian, a condus o echipă de câini de sanie prin condiții extrem de dure pentru a transporta medicamente vitale în orașul Nome, Alaska, prevenind astfel o epidemie de difterie. Povestea lui Balto a fost imortalizată într-un film animat și într-o statuie în Central Park, New York.

  1. Togo – Dacă Balto este cunoscut, Togo, liderul original al echipei de câini care a dus serul la Nome, merită la fel de multă recunoaștere. Togo a condus echipa pe cea mai lungă și dificilă parte a traseului, dar a rămas în umbra lui Balto. În 2019, filmul „Togo” a adus în lumina reflectoarelor adevărata poveste a acestui erou necunoscut.

  1. Sergeant Stubby – În timpul Primului Război Mondial, Sergeant Stubby, un Boston Terrier, a devenit primul câine care a primit grad militar în armata americană. El a fost onorat pentru numeroasele sale acte de curaj, inclusiv pentru capturarea unui spion german și avertizarea trupelor sale despre atacuri cu gaze toxice.

De ce iubim câinii

Ziua Internațională a Câinelui este o ocazie perfectă să reflectăm asupra rolului important pe care acești prieteni loiali îl joacă în viețile noastre. Ei sunt acolo când suntem triști, când suntem bucuroși, loiali și iubitori.

RADOR – Alexandru Eduard Balaci