Guvernul urmează să îi despăgubească pe fermierii afectați de seceta din acest an

Guvernul urmează să îi despăgubească pe fermierii afectați de seceta din acest an. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a precizat la începutul ședinței de astăzi că vor fi adoptate în următoarele săptămâni patru acte normative. Prima măsură este un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafețe de 7 milioane de hectare care însumează toate culturile de toamnă și de primăvară.
Florin Barbu: Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contribuția de 3% din subvenția plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din fondul de risc, și la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat. Am avut discuții și cu compania de stat EximBank Asigurări, care dorește implicarea în gestionarea acestui mecanism.
Realizator: O altă măsură anunțată de ministrul agriculturii este majorarea schemei de ajutor de stat numită „Creditul fermierului”, care va fi suplimentată cu 400 de milioane de lei, ne-a transmis redactorul RRA, Andrei Șerban./RADOR RADIO ROMÂNIA//astanimir/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (28 august)