“În mintea ta”, o serie de emisiuni provocatoare și vindecătoare la Radio România Cultural

RADOR (28 august) – “În mintea ta” este noua serie de emisiuni de psihologie care va îmbogăți grila de toamnă a Radio România Cultural. Ana Predescu este psiholog clinician și psihoterapeut. Împreună cu invitații săi, în fiecare miercuri, de la ora 14.30, va aborda subiecte care ne marchează viața, care ne dau de gândit în fiecare zi, și care, în lipsa unor răspunsuri potrivite, pot crea stări de nesiguranță, temeri sau chiar angoase.

Noua emisiune va fi un ghid de abordare a lumii moderne, îndemnând în primul rând la introspecție, autoevaluare și moderație în relația cu ceilalți. Într-o perioadă în care pare că cel care strigă va fi singurul auzit, primul episod va chestiona chiar comunicarea asertivă, felul în care comunicarea eficientă ne ajută să ne cunoaștem mai bine gândurile, emoțiile, sentimentele, dar și să transmitem dorințele noastre celorlalți, într-o manieră diplomatică, fără a le nega drepturile. Cum să facem să rămânem autentici, iar limbajul non verbal să fie congruent cu cel verbal, cum să evităm comunicarea pasivă sau agresivă, traumele și fracturile de relație, cum să obținem atenție și validare, acestea și alte subiecte actuale sunt dezbătute într-o manieră relaxată, prietenoasă, cu multe exemple practice.
Din următoarele episoade, vom afla că multe probleme psihologice cauzate de agitația lumii în care trăim pot fi confundate cu probleme cardiologice, dar și că frica și anxietatea sunt emoții umane firești pe care le experimentăm cu toții și că există metode eficiente pentru a le preveni atunci când devine dificil să ne confruntăm cu ele în fiecare zi. Vor mai fi episoade despre procrastinare, atașament, divorț, parenting etc. Demersul este cu atât mai autentic, cu cât Ana Predescu invită alături de ea, pe lângă specialiști, și oameni simpli care vorbesc despre problemele lor și despre felul în care reușesc să le facă față cu ajutorul psihologului sau singuri, dar ghidați de informații și sugestii care pot fi desprinse din ampla literatură a domeniului sau din intervenții media, precum seria de emisiuni nou propusă de Radio România Cultural.
“Mă bucur foarte mult să împărtășesc din experiența mea, a clienților și colegilor mei specialiști în diverse domenii conexe, publicului care ascultă Radio România Cultural. Subiectele despre psihologie fac parte dintr-un domeniu vast despre care se vorbește mult în ultimii ani, dar cel mai important este să ne ascultăm noi pe noi, pentru că părerea fiecăruia despre noi concretizează convingerile pe care ne bazăm alegerile în viața de zi cu zi.”, spune Ana Predescu.
Ana Predescu este psiholog clinician și psihoterapeut cu o vastă experiență, de peste 15 ani, specializată în expertiză psihologică judiciară. În practica sa, ea se concentrează pe o gamă largă de tulburări psihologice și emoționale, incluzând tulburările anxios-depresive, atacurile de panică, tulburările obsesiv-compulsive, tulburări de alimentație, tulburările de personalitate, stresul post-traumatic, având experiență de lucru în situații de criză, conflicte majore, spețe de divorț conflictual sau spețe penale.
Prezintă competențe în evaluarea psihologică și cunoașterea de sine a clientului pentru a identifica mai ușor, împreună cu acesta, care pot fi obiectivele de lucru. Abordarea sa cognitivistă include psihoeducația, unde își ghidează clienții în înțelegerea profundă a problemelor cu care se confruntă, echipându-i ulterior cu instrumentele necesare pentru a face față provocărilor zilnice.
În plus, Ana este recunoscută pentru activitatea sa de formator și supervizor, contribuind la dezvoltarea profesională a colegilor de breaslă atât prin cursuri și workshop-uri specializate, cât și în cursuri și grupuri de dezvoltare personală cu diverse teme de discuție în mediul organizațional.
Grila de toamnă a Radio România Cultural va începe pe 9 septembrie 2024.