Mai multe acte normative pentru protejarea fermierilor vor fi adoptate de guvern

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (28 august) – Realizator: Laurențiu Văduva – Mai multe acte normative pentru protejarea fermierilor, în cazul în care culturile sunt distruse de secetă, vor fi adoptate de guvern, în săptămâna viitoare. Măsurile vizează despăgubiri pentru seceta pedologică din această vară, dar şi un mecanism de asigurare a culturilor de toamnă şi de primăvară.
Florin Barbu, ministrul agriculturii: Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de-o parte, din contribuția de 3% din subvenția plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene din fondul de risc și la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat. Am avut discuții și cu compania de stat Eximbank Asigurări, care dorește implicarea în gestionarea acestui mecanism.
Realizator: De asemenea, schema de ajutor de stat, denumită ‘creditul fermierului’, va fi suplimentată cu 400 de milioane de lei./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar