2024. augusztus 29.

A Román Akadémia mától Bukarestben, Kolozsváron és Iași-ban is megünnepli a román nyelv napját

A vonatkozó törvény szerint ezt augusztus 31-ikére tűzték ki. A Román Akadémia Aulájában 10 órától rendezvényt tartanak, amelyen részt vesz Ioan-Aurel Pop, az Akadémia elnöke és más akadémikusok. Holnaptól a kolozsvári „Sextil Pușcariu” Nyelvészeti és Irodalomtörténeti Intézet a „Román nyelv hete – Szavak, amelyek összekötnek bennünket” égisze alatt kulturális, tudományos és oktatási rendezvénysorozatot szervez. Augusztus 31-én pedig a Román Akadémia iaşi-i fiókja – „Alexandru Philippide” Román Filológiai Intézet az Anastasie Fătu Botanikus Kertben találkozik a nagyközönséggel a „Román nyelv napja – a világ minden tájáról érkező románok ünnepe” témában – tájékoztatta a közszolgálati rádiót Mihaela Helmis, szerkesztő. (Radio România Actualităţi)

A temesvári városi kórház hat sebészét és egy ápolóját bírósági felügyelet alá helyezték abban az ügyben, amelyben folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt vizsgálódnak ellenük

A temesvári ügyészség ügyészei arról tájékoztatták a közszolgálati rádiót, hogy 40 vesztegetési ügyben folyik nyomozás. A hat orvost és az ápolónőt azzal vádolják, hogy az elmúlt két évben különböző pénzösszegeket fogadtak el az onkológiai kezelésben részesülő vagy műtétre váró betegektől. A rendőrség házkutatást tartott a temesvári kórházban és több egészségügyi dolgozó otthonában. Az egyik orvost letartóztatták, miután 1000 eurót és 1200 lejt találtak nála, és nem tudott elszámolni a pénzzel – közölték az ügyészek. (Radio România Actualităţi)

Azok a gazdák, akiknek a termését az aszály tönkretette, kártérítést kapnak a kormánytól

A jövő héten fogadják el azokat az intézkedések amelyeknek célja, hogy az idei nyári károkat fedezzék, valamint hogy az őszi és tavaszi terményekre biztosítási rendszert hozzanak létre. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy hektáronként akár 3000 lejes kártérítést is nyújtanak, ami a bankok képviselőivel folytatott megbeszélések szerint felszabadítja a gazdák hitelezését. A mechanizmushoz szükséges pénzeszközök a költségvetésből, valamint az EU kockázati alapjából származó 17 millió euróból származnak majd. Emellett 400 millió lejjel növelik a „Gazdahitel” elnevezésű állami támogatási rendszert. Az intézkedések részleteiről a mezőgazdasági miniszter élőben beszélt a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában. (Radio România Actualităţi)

A főváros második, harmadik és negyedik kerületében élő lakosok mától ismét kapnak meleg vizet

Legalábbis ezt ígéri a Termoenergetica egyedárúság. A vállalat operatív csapatai elhárították azokat a hibákat, amelyek a Progresul Hőerőmű kényszerű leállásához vezettek, és tegnaptól újraindították. Mivel az erőműben emelkedik a hőközeg hőmérséklete, a hőpontok ellátása 24 órán belül visszaáll a normális szintre – közölte a vállalat. A problémák tegnapelőtt merültek fel a Nicolae Grigorescu szakasz lekapcsolásakor, ahol a javítási munkálatoknak kellett volna megkezdődniük. A kerületet biztosító egyik szelepből ugyanis forró víz szivárgott. (Radio România Actualităţi)

November 24-én lesz az elnökválasztás első fordulója

A második fordulóra pedig – amennyiben szükség lesz rá – december 8-án kerül sor. Erről szerdán döntött a kormány a korábbi koalíciós megállapodásnak megfelelően. Az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă kifejtette, hogy az elnökválasztás megszervezése költségesebb, mivel gyakran két fordulóban tartják meg.
Toni Greblă: Az elnökválasztás költségei két okból is kicsit magasabbak; az egyik ok azzal függ össze, hogy a külföldön élő román állampolgárok választását eggyel több nap – pénteken, szombaton és vasárnap – tartják. Ellentétben a parlamenti választásokkal, ahol külföldön csak szombat és vasárnap lehet szavazni, és valószínűleg lesz egy második forduló is, ami azt jelenti, hogy a választási irodák munkája öt plusz nappal meghosszabbodik. És ott van még a Belügyminisztérium munkatársainak kifizetése is.
Toni Greblă arra is rámutatott, hogy az elnökválasztást nem lehet összevonni a parlamenti választásokkal, mert két különböző törvény alapján szervezik, és külön költségvetéssel és választási logisztikával rendelkeznek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR