Alexandru-Vladimir Ciurea – pionier al neurochirurgiei românești

Context

Alexandru-Vladimir Ciurea, născut în 1940, este una dintre cele mai ilustre figuri ale neurochirurgiei românești. Cu o carieră de peste cinci decenii, profesorul Ciurea a contribuit decisiv la dezvoltarea acestui domeniu în România, fiind recunoscut nu doar pentru numărul impresionant de intervenții chirurgicale realizate, ci și pentru activitatea sa de cercetare și educație. Profesor universitar, autor prolific și un adevărat inovator, Ciurea a influențat atât practica medicală, cât și viața pacienților săi.

Biografie și formare

Alexandru-Vladimir Ciurea s-a născut într-o perioadă tumultuoasă pentru România, în plin context al celui de-al Doilea Război Mondial. A crescut într-un mediu în care educația și știința erau valorificate, ceea ce a influențat decisiv alegerea sa de a urma o carieră în medicină. A absolvit Facultatea de Medicină din București, obținând titlul de doctor în științe medicale, și s-a specializat în neurochirurgie, un domeniu relativ nou și foarte provocator la acea vreme.

Profesorul Ciurea și-a început cariera medicală într-un context în care neurochirurgia era abia la început de drum în România. A beneficiat de formare la Spitalul Clinic „Bagdasar-Arseni”, unde a lucrat sub îndrumarea unor titani ai medicinei românești, cum ar fi profesorul Dimitrie Bagdasar. Această perioadă de formare a fost esențială pentru dezvoltarea sa profesională, permițându-i să își dezvolte abilități excepționale și să înceapă să inoveze în tehnici chirurgicale complexe.

În decursul carierei sale, Alexandru-Vladimir Ciurea a realizat peste 23.000 de intervenții chirurgicale pe creier, dintre care cele mai multe au fost efectuate la copii. Printre cele mai notabile operații se numără intervențiile pentru malformații congenitale, tumori cerebrale și hidrocefalie. A reușit să salveze viețile a mii de copii, intervenind în cazuri considerate aproape imposibile la acea vreme.

Ciurea a fost pionier în utilizarea tehnologiilor moderne în neurochirurgie, fiind printre primii medici din România care au adoptat tehnici minim invazive. De asemenea, a introdus neurochirurgia endoscopică în tratamentul hidrocefaliei, o tehnică inovatoare care a revoluționat tratamentul acestei afecțiuni.

Contribuții academice și cercetare

Profesorul Ciurea este autorul și coautorul a peste 40 de cărți și manuale de specialitate, multe dintre ele devenind referințe esențiale în neurochirurgie. Printre lucrările sale notabile se numără „Neurochirurgia malformațiilor vasculare cerebrale” și „Tratat de neurochirurgie”, care au fost utilizate nu doar în România, ci și la nivel internațional.

A publicat peste 300 de articole științifice în reviste de prestigiu din întreaga lume, contribuind la avansarea cunoștințelor în domenii precum neurochirurgia pediatrică, patologia tumorală cerebrală și neurotrauma. În plus, a participat la numeroase conferințe internaționale, unde a prezentat cazuri clinice complexe și a discutat noi tehnici chirurgicale.

Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe

În 1999, profesorul Ciurea a înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”. Acest departament a devenit rapid un centru de excelență în cercetarea neurologică, fiind implicat în proiecte care au explorat atât aspectele fundamentale ale neuroștiinței, cât și aplicațiile clinice ale descoperirilor științifice.

Sub conducerea sa, departamentul a fost implicat în studii despre neuroplasticitate, regenerarea neuronală și tehnici avansate de imagistică cerebrală. Profesorul Ciurea a promovat o abordare interdisciplinară, colaborând cu neurologi, psihologi și bioingineri pentru a dezvolta noi metode de diagnostic și tratament.

Membru al Academiei Române

În 2022, Alexandru-Vladimir Ciurea a fost ales membru de onoare al Academiei Române, un titlu care recunoaște contribuțiile sale excepționale la dezvoltarea științei medicale. Această distincție este una dintre cele mai înalte onoruri academice în România și reflectă impactul profund pe care l-a avut asupra neurochirurgiei.

Contribuții științifice deosebite

– Anatomia Ascunsa din Opera lui Michelangelo, Certificat de Inovatie inregistrat la OSIM, 2011

– Tratat de Neurochirurgie Vol. 1 si Vol. 2, Coordonator Ciurea AV. Editura Medicală București, 2010 și 2011

– Vice-Președinte WFNS (Federația Mondială a Societăților de Neurochirurgie), Marakesh, Maroc, 2005

– Drena Unitub – Brevet inregistrat la OSIM cu nr. 00994 / 2005

– Tehnici de generare și mentinere a culturilor celulare primare din tumori cerebrale în colaborare cu Laboratorul de Substraturi Celulare – Institutul Cantacuzino, România, 2005

Tehnici de terapie genică aplicată în culturi celulare de tumori cerebrale (transfecție virala, în colaborare cu Universitatea din Virginia, Departamentul de Neurochirurgie, Laboratorul de neurochirurgie Moleculara, Charlottesville, Virginia, SUA), 2005

Coordonarea construcției a Centrului de Excelență în Neurochirurgie (Sub egida Ministerului Sănătății) – deschidere 2005

– Constructia primei Bănci de Țesuturi Tumorale din Estul Europei (La Spitalul Bagdasar-Arseni), 2004

– Fondator Academia Multidisciplinară Neurotraumatologică, Phoenix Arizona, 2004

– Tehnici de Microchirurgie – Proiect de cercetare științifică asupra fenomenului de regenerare nervoasă dupa grefarea nervilor periferici – In colaborare cu departamentul de Microchirurgie, Universitatea La Sapienza si Centrul ENEA, Roma, 2001

– Aplicarea in premiera in Romania a tehnicii Drenajului Ventriculo-Peritoneal, 1995

– Introducerea curentă a operațiilor neurochirurgicale cu microscopul operator din 1988 pentru toate afecțiunile intracraniene din sfera neurochirurgicală – cu scaderea mortalității operatorii sub 1.8% (Spitalul Bagdasar- Arseni)

– Premiul Academiei Republicii Socialiste Române pentru lucrarea “Patologia neurochirurgicală infantilă”, Editura Academiei, București, 1981

Contribuții la formarea noii generații

Ca profesor universitar, Ciurea a fost mentor pentru sute de studenți și rezidenți, mulți dintre aceștia devenind, la rândul lor, specialiști de renume. A fost apreciat pentru stilul său didactic riguros, dar și pentru deschiderea și disponibilitatea de a împărtăși cunoștințele acumulate.

Dincolo de cariera sa medicală, Alexandru-Vladimir Ciurea este cunoscut și pentru pasiunea sa pentru artă și umanism. A susținut întotdeauna importanța unei abordări holistice în medicină, în care aspectele psihologice și sociale ale îngrijirii pacientului sunt la fel de importante ca cele medicale. Această viziune l-a determinat să promoveze un stil de viață echilibrat și să încurajeze implicarea medicilor în activități culturale și sociale.

Profesorul Ciurea este, de asemenea, cunoscut pentru implicarea sa în organizarea de simpozioane și conferințe dedicate tinerilor neurochirurgi, fiind un susținător fervent al educației continue. A fost invitat frecvent să vorbească la diverse forumuri medicale și a fost un promotor al inovației în neurochirurgie.

Alexandru-Vladimir Ciurea este o figură emblematică a neurochirurgiei românești și internaționale, cu o moștenire care continuă să inspire atât medicii, cât și pacienții. Prin numărul impresionant de intervenții chirurgicale, contribuțiile sale la cercetare și rolul de mentor, profesorul Ciurea a reușit să transforme neurochirurgia din România și să o alinieze la standardele internaționale.

(Autor: Alexandru Eduard Balaci)

Bibliografie

Calendar Rador

https://web.archive.org/web/20210410090639/http://www.umfcluj.ro/sustdoct-ro/item/download/5959_10a7aa2da1681b33d76f39e358a2c6c3

https://adevarul.ro/stiri-locale/bucuresti/bucuresti-medicul-alexandru-vlad-ciurea-a-facut-1377493.html