Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avut o primă reacție la ofensiva ucraineană din Kursk

Cel puțin șapte persoane au fost ucise ieri în lovituri rusești asupra orașului Harkiv, al doilea ca mărime al Ucrainei, iar alte cinci în bombardamente ucrainene asupra regiunii de graniță rusești Belgorod. La Kiev, președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful aviației militare la câteva zile după moartea unui pilot de elită, în urma prăbușirii avionului F-16, în care se afla.
Între timp, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avut o primă reacție la ofensiva ucraineană din Kursk.
Reporter: Ciprian Sasu – Incursiunea armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk este legitimă în virtutea dreptului internațional la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, , într-un interviu pentru săptămânalul german „Welt am Sonntag”. El a adăugat că Ucraina își asumă unele riscuri prin această operațiune, dar decizia cu privire la modul în care poartă războiul îi aparține.
Forțele Kievului au lansat ofensiva în regiunea Kursk pe 6 august și au capturat rapid peste 90 de localități și mai mult de 1.200km² de teren. Rusia nu a reușit nici până acum să lanseze o contraofensivă în zonă. Pe de altă parte, deși unul dintre obiectivele Kievului era să atragă forțe rusești din alte sectoare ale frontului pentru a reduce presiunea asupra acestora, acest lucru nu pare să se fi întâmplat.
Din contră, rușii și-au intensificat ofensiva în direcția orașului strategic Petrovsk și au reușit să se apropie la doar câțiva kilometri de acesta./RADOR RADIO ROMÂNIA//avladucu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -31 august)