Președintele Klaus Iohannis, vizită la Chișinău de Ziua Limbii Române

Realizator: Mihaela Mihai – Preşedintele Klaus Iohannis a mers astăzi la Chişinău pentru a se întâlni cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, chiar în ziua în care pe cele două maluri ale Prutului se sărbătoreşte Ziua Limbii Române. A fost subliniat şi cu acest prilej sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru ca acest stat să reziste numeroaselor provocări, dar şi în vederea integrării în Uniunea Europeană. Victoria Cernea de la Radio Chişinău transmite.

Reporter: Vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la Chișinău, de Ziua Limbii Române, limba care ne unește, este una simbolică, a spus președinta. Maia Sandu. Ea a subliniat sprijinul constant venind din partea României în domeniile energetic, economic, cultural și educațional.

Maia Sandu: Legăturile dintre Republica Moldova și România au fost întotdeauna trainice, însă astăzi, Chișinăul și Bucureștiul se bucură de cea mai puternică și profundă relație din istoria noastră. Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, iar declarația semnată astăzi reafirmă susținerea dumneavoastră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm.

Reporter: La rândul său, președintele Iohannis a subliniat importanța limbii române și a grafiei latine, ca elemente esențiale ale identității și culturii și a amintit că româna este limbă oficială a Uniunii Europene. El a felicitat Republica Moldova pentru efortul de a deveni parte a familiei europene și a precizat că România va continua să sprijine Chișinăul.

Klaus Iohannis: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional în octombrie 2021 și a consolidat securitatea energetică a Republicii Moldova. Totodată, avem o cooperare solidă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei electrice, un exemplu concret în acest sens fiind construirea interconexiunii Suceava-Bălți. România este de mai mulți ani primul partener comercial al Republicii Moldova. Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 august