Președintele Klaus Iohannis a lansat un îndemn la continuitatea parcursului european către cetățenii Republicii Moldova, în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău

Realizator: Cristian Bâcâin – Preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe cetăţenii Republicii Moldova să opteze pentru continuitatea parcursului european la referendumul din acestă toamnă privind integrarea în Uniunea Europeană. Aflat în vizită la Chişinău el a semnat o declaraţie de întărire a cooperării împreună cu preşedinta Maia Sandu, care a mulţumit României şi preşedintelui Iohannis pentru sprijinul oferit de-a lungul anilor pentru lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, combaterea pandemiei de COVID sau a lipsei de curent electric provocată de bombardamentele ruseşti din Ucraina. Oana Bâlă relatează.
Reporter: Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat pe termen lung – a declarat, la Chișinău, președintele Klaus Iohannis. Șeful statului i-a îndemnat pe toți partenerii internaționali să-i ofere Republicii Moldova sprijin consistent pe calea europeană.
Klaus Iohannis: În această toamnă, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetățenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitare și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită aici, la Chișinău, la Bruxelles, în toate capitalele europene și la nivel internațional.
Reporter: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că România joacă un rol esențial în consolidarea independenței energetice a țării sale și a amintit, totodată, de sprijinul primit de la București pentru parcursul european al Chișinăului.
Maia Sandu: Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în iunie curent nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant și deplin al României.
Reporter: Cei doi președinți au semnat și o Declarație comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 septembrie)