2024. szeptember 2.

A kormány megemeli azt a jövedelemhatárt, ami alatt a kisnyugdíjasok szociális juttatásokra jogosultak azok esetében, akiknek az újraszámítás után emelkedett a nyugdíja

A végrehajtó hatalom ma reggeli ülésén elfogadja az erről szóló sürgősségi rendeletet. Az a határ, amely alatt élelmiszerkártyát kapnak, 2000 lejről 2210 lejre emelkedik. Az 1400 lejes téli számlafizetési támogatást továbbra is megkapják azok a nyugdíjasok, akik már részesültek benne, függetlenül a nyugdíjemeléstől. Ugyancsak megemelik azt a küszöböt, ameddig a nyugdíjasok 90%-os gyógyszer-visszatérítésben részesülhetnek, 1830 lejről 2020 lejre. Szintén ma kezdi meg a kormány a konzultációkat a fogyatékkal élők képviselőivel, hogy kidolgozza az erre a kategóriára vonatkozó speciális nyugdíjtörvényt, figyelembe véve a korábban elismert csökkentett járulékfizetési időszakokat. (Radio România Actualităţi)

Megnyíltak a gyógyszer-megsemmisítő egységek az egészségügyi intézményekben

Akinek otthon vannak fel nem használt vagy lejárt szavatosságú gyógyszerei, az elviheti azokat egy biztonságos helyre megsemmisítésre. A környezetre veszélyesnek ítélt hulladékok gyűjtőközpontjait az egészségügyi intézményekben nyitották meg, és mind az állami, mind a magánkórházak számára kötelezően előírtak. Szinte minden típusú gyógyszert (tablettákat, szirupokat, krémeket, egyszer használatos fecskendőket, sprayeket) összegyűjtenek és semlegesíik. Néhányat azonban nem lehet átadni a kórházaknak, mondta a Medgidia Városi Kórház igazgatója, Dr. Dorel Oprea a közszolgálati rádió konstancai csatornájának. Azokról a gyógyszereknek minősülő szerekről van szó, amelyeknek speciális rendszerük van, azaz a morfiumot vagy más, ebbe a kategóriába tartozó hatóanyagokat tartalmaznak. Ezeket vissza kell vinni oda, ahonnan elvitték, mert a megsemmisítésükkel azoknak az intézményeknek kell foglalkozniuk, amelyek kiadták őket.

A tárolás után a gyógyszerhulladékokat erre szakosodott és engedélyezett cégek veszik át és semmisítik meg. (Radio România Actualităţi)

Szombaton második alkalommal került sor a „Múzeumok éjszakája a falvakban” országos rendezvényre

A projektben 31 megye közel 130 települése vett részt. A cél az, hogy oktatási és kulturális rendezvények és programok révén felhívják a figyelmet Románia vidéki örökségére.

Brassó megyében volt a legtöbb (18) látnivaló, köztük a Lázár kovácsműhely Szépmezőn és a Nicolae Frunteș Múzeum Șirneában. Dragoș Neamu, a „Múzeumok éjszakája a falvakban” projekt vezetője elmondta, miért volt ilyen gazdag a megye kínálata.

Dragoș Neamu: Nagyon érdekes a néprajzi területek koncentrációja és megfigyelhető egy bizonyos dinamizmus, egy bizonyos vitalitás, amely a tárgyi és szellemi örökség felértékelésében létezik ezen a területen, és nem csak a helyi örökségtulajdonosokra gondolok, hanem vannak vállalkozók is, ha úgy tetszik, kulturális vállalkozók, akik célokat, hagyományos gazdaságokat, gyönyörű helyeket vásárolnak vagy kezelnek, ahol ötleteket, forrásokat fektetnek be, és ezeket a tereket nagyon érdekes helyekké alakítják át. (Radio România Actualităţi)

Hazánkban minden ötödik lakásból négy ki van téve természeti katasztrófák, tűz vagy robbanás veszélyének

Ez derült ki a Biztosítók és viszontbiztosítók országos szövetségének adataiból. Országszerte az otthonoknak csupán 17%-ára kötöttek önkéntes biztosítást a különböző kockázatok ellen. Csak három fejlesztési régió van az országos átlag felett: Bukarest-Ilfov (29%), a nyugati (20%) és a központi régió (18%). (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA