Guvernul intenţionează să instituie un mecanism care va asigura culturile împotriva secetei

Realizator: Mihaela Mihai – Limita de venituri privind beneficiarii de tichete sociale pentru produse alimentare a fost majorată luni de guvern de la 2.000 la 2.210 lei, iar pentru medicamente compensate cu 90% plafonul a fost ridicat la 2.020 lei pe lună. De asemenea, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin, fără a lua în considerare sumele rezultate în urma recalculării pensiilor. Executivul lucrează în această săptămână și la redactarea a patru acte normative care vor veni în sprijinul agricultorilor afectați de seceta din acest an. Corespondentul RRA Andrei Șerban are detalii despre măsurile luate în calcul de autorități.
Reporter: Guvernul vrea să instituie un mecanism care va asigura împotriva secetei culturile de toamnă și de primăvară de pe o suprafață de șapte milioane de hectare. Se vor acorda despăgubiri de până la 3.000 lei pe hectar. Pe de altă parte, schema de ajutor de stat „Creditul fermierului” va fi suplimentată cu 400 de milioane de lei. De asemenea, fermierilor care au procese verbale de calamitate pentru anul trecut și pentru anul acesta li se vor suspenda de drept creditele care dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, ratele restante, precum și dobânzile și comisioanele scadente. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a spus că această măsură va dura până la sfârșitul anului viitor.
Florin Barbu: Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025; până la același termen se suspendă și operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de inputuri. Am gândit această măsură pentru a lua din presiunea uriașă de pe umerii fermierilor care din cauza secetei nu au producție și, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume.
Reporter: Ministrul agriculturii a mai anunțat că de la 15 septembrie – înainte de începerea lucrărilor de toamnă – se va începe acordarea despăgubirilor de 1.000 lei pe hectar fermierilor afectați de seceta din acest an./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 septembrie)