“Fizica gustului”, un serial gastronomic al unui tânăr doctor în fizică, la Radio România Cultural

Alex Hada este, la numai 29 de ani, doctor în fizică și un entuziast al nutriției și al unui stil de viață echilibrat. “Fizica gustului” este noua serie de emisiuni savuroase și sănătoase care îl vor avea ca protagonist, la Radio România Cultural. El va aborda, în fiecare vineri, de la 14.30, subiecte cum ar fi, de exemplu, miturile alimentare, dar și felul în care putem evita capcanele nutriționale care apar odată cu stilul de viață modern, agitat, greu de controlat.

Alex Hada ne reamintește lucruri știute deja, dar de multe ori neglijate în fața soluțiilor simple, de moment. Vine cu argumente bine structurate, cu un discurs echilibrat și onest, care să ne facă să ne regândim obiceiurile, fără a apela la soluții drastice sau la procedee demoralizante.

Cum putem mânca sănătos cu un buget limitat, care sunt nevoile nutriționale în diferite etape ale vieții, care sunt efectele zahărului și ale alcoolului asupra nutriției și a sănătății, cum influențează stresul obiceiurile alimentare și nutriția noastră, care sunt beneficiile și riscurile postului intermitent, cum dieta ne influențează somnul, acestea vor fi câteva dintre subiectele aduse în atenția noastră în noua serie de emisiuni.

Suntem ceea ce mâncăm, spunea filosoful german Ludwig Feuerbach, subliniind legătura profundă dintre dietă și sănătatea noastră. Într-o lume în care alegerile alimentare devin din ce în ce mai variate, cunoașterea și înțelegerea nutrienților pe care îi consumăm este esențială pentru a trăi o viață sănătoasă și echilibrată”, spune Alex Hada, într-unul din episoadele serialului nostru radiofonic.

“Într-o lume în care tulburările de somn devin din ce în ce mai frecvente, este crucial să înțelegem rolul pe care dieta îl joacă în susținerea unui somn sănătos. Somnul este una dintre componentele esențiale ale sănătății noastre generale, la fel de important ca alimentația și exercițiul fizic. Calitatea somnului influențează direct starea noastră de bine, capacitatea de concentrare, performanța zilnică și sănătatea pe termen lung. Dietele noastre, bogate sau sărace în anumite substanțe nutritive, pot avea un impact major asupra calității și duratei somnului. Anumite alimente și băuturi pot ajuta la relaxarea corpului și la inducerea unui somn profund, în timp ce altele pot perturba ritmul natural al somnului, ducând la insomnii sau treziri frecvente în timpul nopții.”, afirmă într-un alt episod.

Alex Hada este cercetător la o universitate de renume din Cluj-Napoca. Pasiunea sa pentru sănătate și echilibru se reflectă în comunitatea impresionantă de peste 500.000 de urmăritori, cumulați pe toate platformele. Alex împărtășește rețete de mâncare sănătoasă, detalii despre stilul său de viață echilibrat și diverse trucuri de curățenie. Prin activitatea sa, el inspiră și motivează mii de oameni să adopte obiceiuri mai sănătoase și mai eficiente.

Grila de toamnă a Radio România Cultural va începe pe 9 septembrie 2024.