2024. szeptember 5

A hazai energiatermelés elegendő, ha az időjárási viszonyokat tekintve enyhe vagy mérsékelt telünk lesz

A közelgő tél előkészületei  „tökéletesen” zajlanak, és van néhány jobb szempont is a tavalyihoz képest, nyilatkozta Sebastian Burduja energiaügyi miniszter a Téli Parancsnokság szerda esti, első ülésének végén. Az ülésen felülvizsgálták a meglévő és az év végéig üzembe helyezendő főbb termelőkapacitásokat, az elosztóhálózat műszaki állapotát, a szén- és gázkészleteket és a tározók feltöltöttségét. A hazai energiatermelés elegendő, ha az időjárási viszonyokat tekintve enyhe vagy mérsékelt telünk lesz, ha pedig kemény tél lesz, Románia rendelkezik összeköttetési kapacitással a fogyasztási igények kielégítésére, mondta Sebastian Burduja. Az energiaügyi miniszter semmilyen forgatókönyv szerint nem zárja ki az import lehetőségét, ha az olcsóbb lesz a hazai termelési költségeknél. A földgáztárolók töltöttségi szintje mára közel 94%-os.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

Az év eleje óta több mint 16 ezer növénytüzet regisztráltak Romániában

Az év eleje óta több mint 16 ezer növénytüzet regisztráltak Romániában. Több száz hektáron pusztitottak a lángok a szárazság és a magas hőmérséklet miatt. A tűzoltók beavatkozásai, a nagyszámú mozgósított erő ellenére, olykor nehezek és fárasztóak voltak. A legtöbb esetben a helyiek, akik  földjüket tűzzel próbélták megtisztitani a bozóttól, nagymértékben hozzájárultak a tűzkárokhoz, mivel sok esetben a növényi hulladék elégetése kiszabadult az ellenőrzés alól. Vâlcea megyében, például, az év elejétől mostanig mintegy nyolcszáz hektárnyi területen pusztitott a tűz, melynek következtében négy személy életét vesztette és további 22 megsérült. A legnehezebbnek az erdőtüzoltás bizonyult, amely egész napokat igényelt, mivel a lángok gyalogosok által nehezen megközelíthető területeken csaptak fel.
Bár a növénytüzek 97%-ában a megállapított okokat a szabadban keletkezett tüzek jelentik, a tettes nagyrészt ismeretlen marad. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor a bűnöst szankcionálták. A vâlceai tűzoltók megelőző magatartásra és a jogszabályi előírások betartására szólítják fel a lakosságot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter Konstanca megye több településére is ellátogat

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter csütörtökön ellátogat a múlt hét végi viharok által erősen sújtott Konstanca megyei településekre. A miniszter elsőként Amzacea községben áll meg, ahol több tucat házat öntött el a víz és a helyi hatóságok moduláris otthonokkal és egyéb eszközökkel segitik a károsultakat. Mircea Fechet ezután szállodatulajdonosokkal és a tengerpart üzemeltetőivel találkozik Neptun üdülőhelyen, majd megtekinti a Jupiter és Venus üdülőhelyek között húzódó, több mint 500 méteres Cap Aurora tengerpart homokkal történő feltöltésének munkálatait.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

A gyerekek óvodához, iskolához való alkalmazkodása hosszú folyamat

Az új tanév kezdete érzelmekkel tölti el a diákokat és a szülőket, de ugyanakkor különleges helyzetet is teremt az óvodával vagy az előkészítő osztállyal először kapcsolatba kerülő kisgyerekek számára. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az alkalmazkodás hosszú folyamat, amely során a kicsik viselkedése számos változáson mehet át. Az alkalmazkodási időszak akkor ér véget, amikor a gyermek jól érzi magát abban a közösségben, melynek tagja, magyarázta a Kolozsvári Rádiónak, Geanina Petre oktatási tanácsadó, aki megjegyezte: A tanulmányok azt mutatják, hogy a tényleges alkalmazkodási idő körülbelül hat hónap. Az alkalmazkodás nem akkor következik be, amikor a sírás a szülőtől való elválás pillanatától megszűnik, hanem amikor a gyermek jól és biztonságban érzi magát az óvodában, van játszótársa, érti a rutinokat és szabályokat, részt vesz a játékokban, csoportos tevékenységekben. Normális, hogy az óvoda első napjai feszültebbek, a gyermek intenzív félelmet, haragot, szomorúságot, szorongást érez, és eltérő magatartást tanúsít, nem hajlandó óvodába menni, sír a szülőtől való elváláskor.Ugyanakkor változások következhetnek be az étkezési viselkedésben, de az alvási programban is. Geanina Petre oktatási tanácsadó felhívja a figyelmet arra, hogy a kiskorúak nem tudják kezelni érzelmeikat és az új helyzeteket, amelyekbe kerülnek. A szülők többek között azzal segíthetnek nekük, hogy részletesen elmondják mit jelent és milyen az óvodában vagy az iskolában, és milyen tevékenységekben kell részt venniük.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

Rozália Gănciulescu