Michel Barnier a fost desemnat să formeze noul guvern al Franței

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 septembrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Michel Barnier a fost desemnat joi de președintele Emanuel Macron să formeze noul guvern al Franței. În vârstă de 73 de ani, Barnier are o vastă experiență în politica internă şi internațională. El va trebui să conducă un guvern format la două luni după alegerile anticipate care nu au dat o majoritate în parlament. Presa din Hexagon vorbește despre cel mai fragil guvern al Franței de după Al Doilea Război Mondial. Însă, după cum transmite corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman, cheia guvernării stă în abilitatea experimentatului Michel Barnier de a găsi compromisuri avantajoase pentru a-și pune în aplicare programul de guvernare.
Reporter: Michel Barnier este un politician al dreptei conservatoare, cu o vastă experiență atât la nivel național, cât și european. deputat, senator, parlamentar european, ministru în mai multe guverne, comisar european și vicepreședinte al Comisiei Europene, el a fost negociatorul șef al acordului dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană după Brexit. Aseară, la preluarea puterii, Barnier a anunțat schimbarea stilului de a face politică.
Michel Barnier: Trebuie să acţionăm mai mult şi să vorbim mai puţin, pentru a găsi soluţii care să funcționeze. Guvernul nu trebuie să aibă pretenția că doar el știe ce trebuie făcut. Am învățat, în lunga mea carieră, că ideile bune vin de peste tot, adesea de la cei mai simpli oameni, dacă ai răbdare să-i asculți.
Reporter: În fața lui stau provocări majore. Prima urgență este bugetul pe anul viitor, ce trebuie depus la parlament înainte de 1 octombrie, cu soluții de reducere a dadoriei publice și a deficitului bugetar aflate la cote înalte. Cel mai greu va fi însă în parlament, unde marjele de manevră se anunţă limitate, pe o şcenă politică fragmentată și în lipsa unei coaliții majoritare./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar