THE GUARDIAN: NATO condamnă violarea spațiului aerian al Letoniei și României cu drone rusești

Cele două țări reclamă o serie de incursiuni în spațiul lor aerian, iar un șef al alianței pomenește acțiuni care pot deveni periculoase

THE GUARDIAN (Marea Britanie), 9 septembrie 2024 – Două state membre ale NATO au declarat că o serie de drone rusești le-au violat spațiul aerian. Acestea au pătruns în România, într-o serie de atacuri din cursul nopții îndreptate asupra Ucrainei vecine, iar o altă dronă s-a prăbușit în Letonia, cu o zi în urmă. În zorii zilei de duminică, o dronă a intrat pe teritoriul României, în timp ce Moscova ataca o serie de obiective civile și infrastructura portuară de pe malul Dunării din Ucraina, potrivit unor declarații ale Ministerului român al Apărării. Bucureștiul a apelat la avioane de tip F-16 ca să monitorizeze spațiul său aerian, lansând totodată semnale de alertă localnicilor din două regiuni. Nu s-au semnalat pagube imediate. Ulterior, ministrul apărării dn Letonia, Andris Spruds, a declarat că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropierea orașului Rezekne și se pare că s-a îndreptat ulterior spre Belarusul vecin.
Adjunctul secretarului general al NATO, în curs de retragere, totodată un fost important diplomat român, a spus că alianța militară condamnă violarea de către Rusia a spațiului aerian românesc. În contul său de pe X, Mircea Geaonă a scris: „Deși nu deținem informații în privința unui atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, asemenea acțiuni sunt iresponsabile și pot deveni periculoase”. În același sens, armata letonă a precizat că nu sunt semne din care să reiasă că Moscova sau Minskul ar fi lansat intenționat drone în țară.
Potrivit unor rezultte preliminare de duminică, susținătorii președintelui Vladimir Putin și ai războiului acestuia din Ucraina urmau să câștige alegerile dintr-o serie de gubernii de pe teritoriul rus, inclusiv în Kursk, unde forțele ucrainene și-au adjudecat controlul asupra unor orașe și teritorii. Alegerile locale și regionale din Rusia s-au încheiat duminică seara, fiind de așteptat ca alegătorii să îi aleagă pe candidații susținuți de Kremlin în toate cele 21 de gubernii, precum și pe membrii adunărilor legisaltive din 13 regiuni și oficiali ai primăriilor din țară. Rezultarele alegerilor, extrem de strâns controlate, sunt deja interpretate drept un vot de încredere în Putin și în operațiunile acestuia din Ucraina, după cum relatează Reuters.
Luni, în urma unui atac din cursul nopții, forțele aeriene ucrainene au doborât șase din cele opt drone lansate de ruși și două din trei rachete. Anterior, armata ucraineană a anunțat că Rusia a lansat un atac cu drone asupra Kievului, iar apărarea ucraineană e angajată în respingerea unor asemenea atacuri.
https://www.theguardian.com/world/article/2024/sep/09/ukraine-war-briefing-nato-condemns-russian-drone-violations-of-latvia-and-romania-airspace
Traducerea: Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA