2024. szeptember 10.

A következő Európai Bizottságban Románia kaphatja meg a szociális jogokért és a lakhatásért felelős tárcát

Ez a bérekkel, nyugdíjakkal és juttatásokkal kapcsolatos kérdésekben számos további hatáskörrel jár. A közszolgálati rádió riportere, Petruța Obrejan által idézett kormányforrások szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök megbeszélést folytatott az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, amelyen részt vett Roxana Mânzatu, hazánk európai biztosi tisztségre pályázó jelöltje is. Az uniós végrehajtó testület vezetője várhatóan holnap jelenti be a tárcák elosztását a leendő Európai Bizottságban, politikai célja pedig a nemek közötti egyensúly megteremtése. (Radio România Actualităţi)

A román tengerparton 71 partszakasz 10 évre, azaz a 2025-2034-es nyári szezonra szóló bérleti szerződésének megkötésére írnak ki pályázatot

Ezek Mamaia, Constanța, Eforie Nord és Vama Veche településeken találhatók. A kiírásban két típusú célkitűzést jelöltek meg: turisztikai, illetve vízi-sportos, rekreációs jellegű tevékenységek körülményeinek a biztosítását. A Romániai Vizek Országos Igazgatósága (Administrația Națională Apele Apele Române) október 1-jéig kérheti a szükséges dokumentációt, az ajánlatokat pedig október 9-11-ig lehet benyújtani, az ajánlatokat tartalmazó borítékok felbontására öt nap múlva kerül sor. (Radio România Actualităţi)

  1. szeptember 10. és 22. között a Nemzeti Rádiószínház részt vesz a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Romániai Nemzeti Színházak Találkozóján

A rendezvény a legnagyobb európai előadóművészeti fesztivál, amelyet a Mihai Eminescu Nemzeti Színház kezdeményez és szervez évente Kisinyovban. A Román Nemzeti Színházak Találkozója immár negyedik éve élvezi a magas szintű elnöki védnökséget, amelyet Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke és Klaus Iohannis, Románia elnöke vállaltak fel.

Az idei találkozó mottója: Európai kapcsolódások. A Román Nemzeti Színházak Találkozójának 2015 szeptemberében, Kisinyovban megrendezett első kiadása óta az Országos Rádiószínház – Románia Rádió külön szekcióban vesz részt, meghallgatások és viták sorozatával az Életrajzok, emlékek és kortárs román drámaírók című projektek keretében megvalósított előadásokról. A projekt koordinátora és kezdeményezője: Magda Duțu. A koncepció Petru Hadârcăval, a Mihai Eminescu Nemzeti Színház főigazgatójával és a Román Nemzeti Színházak Találkozójának vezetőjével közösen valósult meg.(Radio România Actualităţi)

Bukarest-napi rendezvények

Szeptember 21-én és 22-én a fővárosi Alkotmány téren videótérképes versennyel, élő koncertekkel és minden korosztálynak szóló programokkal ünneplik Bukarest első írásos említésének 565. évfordulóját.

Az iMapp Bukarest nemzetközi 3D-s videomapping verseny, amely immár 9. alkalommal kerül megrendezésre, a várost a „fény valóságos világfővárosává” változtatja, és a vizuális művészetek és a technológia látványosságát hozza el a Parlamenti Palota 23 000 négyzetméteres homlokzatára.

A világ öt vezető nemzetközi fesztivállal partnerségben megrendezett verseny a „legjobb és legtehetségesebb” művészeket mutatja be: MP-STUDIO (a kínai Chongqing International Light Art Festival nagydíjas csapata), Dirk Rauscher (a franciaországi Lille-ben megrendezett Video Mapping Festival Video Mapping Public Award nyertese), LUCID collective (a németországi Genius Loci Weimar Fesztivál győztes csapata), The Fox, The Folks (a japán 1minute Projection Mapping Grand Prix nagydíjas csapata) és Ivo Kovacs (a magyarországi Zsolnay Light Festival nagydíjas csapata).

Az idei év témája a LEGACY, amely a kultúrák, a folklór és a hagyományok gazdagsága, valamint az egyetemes értékek és érzelmek előtt tiszteleg. A vetítőfelületen PIXEL, az iMapp Bukarest mesterséges intelligencia által generált virtuális MC beszél majd a nézőkhöz, és bemutatja a résztvevő csapatokat. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR