Românii nu se mai tem de covid

Românii nu se mai tem de covid, în pofida creşterii numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă.

Potrivit unui studiu recent realizat de o companie de cercetare de piaţă din ţara noastră, 55 la sută dintre respondenţi s-au declarat puţin sau deloc îngrijoraţi de riscul actual de infectare. Săptămâna trecută s-au înregistrat peste 3.500 de cazuri noi, în scădere cu aproximativ 25 la sută faţă de săptămâna precedentă. Nicoleta Stoian vine cu mai multe informaţii.

Reporter: 53% din români cunosc persoane care au fost infectate cu COVID în ultimele trei luni. De asemenea, 29 de procente susțin că au avut simptome care ar fi putut indica o infecție, însă nu s-a testat pentru confirmare.

Doar 9% dintre respondenți sunt siguri că au fost infectați, având confirmarea unui test pozitiv. În rândul persoanelor infectate, majoritatea menționează simptome moderate sau ușoare. Totuși, 11% au avut forme mai severe, procentul fiind semnificativ mai mare în rândul celor de peste 55 de ani.

În legătură cu măsurile de prevenție precum purarea măștii, distanțarea socială sau dezinfectarea, majoritatea românilor spun că le respectă parțial. Totodată, șapte din 10 persoane afirmă că nu iau în considerare vaccinarea preventivă pentru a evita infectarea cu SARS-Cov-2. Studiul s-a efectuat online, pe un eșantion reprezentativ de 1009 persoane de peste 18 ani. Eroarea maximă de eșantionare este de plus/minus 3,1%/mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 septembrie