Mircea Geoană a fost decorat, la sediul NATO din Bruxelles, cu Medalia Alianţei pentru Serviciul de Merit

Mircea Geoană a fost decorat astăzi, la sediul NATO din Bruxelles, cu Medalia Alianţei pentru Serviciul de Merit, cea mai înaltă distincţie oferită de NATO pentru contribuţii individuale excepţionale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a înmânat medalia lui Mircea Geoană ca semn al profesionalismului şi angajamentului acestuia în sprijinul operaţiunilor Alianţei. Corespondentul nostru, Bogdan Isopescu are detalii:

Reporter: Mircea Geoană a fost primul secretar general adjunct al NATO din România și primul demnitar cu acest rang dintre țările care au aderat la Alianță după sfârșitul Războiului Rece. Este, de asemenea, oficialul român care a ocupat astfel cea mai înaltă funcție ca poziție internațională. Tot el a fost cel care, în 2004, din poziția de ministru de externe, a ridicat steagul României la sediul NATO, odată cu intrarea țării noastre în Alianță.
Mandatul lui Mircea Geoană de 5 ani a început în 2019. A coincis cu cea mai tensionată perioadă din istoria Alianței de la crearea sa, în speță războiul declanșat de Rusia în Ucraina, iar demnitarul român a fost implicat în zeci de reuniuni și consilii nord-atlantice pentru gestionarea crizei.

În timpul mandatului său, NATO a realizat noile planuri de adaptare la noul conflict și a lansat noul concept strategic, care a dus flancul estic în prim-planul Alianței. Mircea Geoană spune că, în acest moment, poziția României în plan geo-strategic este mai importantă ca oricând, iar țara noastră are șansa de a juca o nouă carte pe plan internațional, nu doar din punct de vedere al apărării, cât și pe plan economic./avladucu/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 10 septembrie