Proxeneții ar urma să fie pedepsiți la fel ca traficanții de persoane și nu vor mai putea să primească închisoare cu suspendare

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (11 septembrie) – Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Proxeneții ar urma să fie pedepsiți la fel ca traficanții de persoane și nu vor mai putea să primească închisoare cu suspendare. Această modificare a Codului penal a fost făcută marți în Senat și mai trebuie să primească un vot favorabil și în Camera Deputaților pentru a deveni lege. În prezent, proxeneții pot scăpa, în unele cazuri, de executarea pedepsei după gratii, dacă, de exemplu, victimele declară că nu au fost forțate să întrețină relații sexuale pentru bani. Corespondentul RRA Alina Stănuță a urmărit dezbaterile din Senat și are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Toți traficanții de persoane trebuie să meargă la închisoare, fără excepție – arăta inițiatorul propunerii legislative, deputatul PSD Florin Manole. Proiectul vine să rezolve paralelismul legislativ din Codul penal, care generează confuzie între traficul de persoane și proxenetismul în formă agravată – mai arăta Florin Manole.
Florin Manole: Nu există în practică nicio diferență între cele două fapte. Ambele se realizează prin constrângere, ambele reprezintă aceeași gravă atingere a drepturilor și integrității victimelor. Răspunderea să fie la fel de dură în ambele situații.
Reporter: Toate grupurile parlamentare au susținut inițiativa.
Călin Matieş, liderul senatorilor AUR: Avem nevoie de mult mai mult și mai multă implicare din partea tuturor colegilor ca soțiile noastre și copiii noștri să trăiască într-o țară sigură.
Reporter: Documentul merge acum la Camera Deputaților pentru votul decizional./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar