Ungaria continuă să fie boicotată de multe din statele UE

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 septembrie) – Emisiunea: ”Radiojurnal” – Realizator: Cristina Dumitrescu – Ungaria, care deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene, continuă să fie boicotată nu doar de executivul comunitar, ci și de multe din statele membre. Astfel, la reuniunile miniștrilor europeni organizate periodic la Budapesta, lipsesc de mai multe ori nu doar comisarii europeni, ci și anumiți miniștri din statele membre. Boicotul a început în vară, la scurt timp după preluarea președinției, la 1 iulie. Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu, are detalii.
Reporter: De la începutul președinției ungare a Consiliului, în vară, și după deciziile uniterale ale premierului Viktor Orbán, Comisia Europeană a trimis la Budapesta doar funcționari de rangul doi sau trei, și foarte rar comisari. Boicotul continuă și în cazul Consiliului Economic și Financiar de vineri de la Budapesta, de unde vor lipsi cei doi comisari care se ocupă de domenii.
Arianna Podesta, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei Europene: Nici comisarul Dombrovskis, și nici comisarul Gentiloni nu vor participa. Comisia va fi reprezentată doar la nivel administrativ la întâlnire.
Reporter: Atitudinea Comisiei față de Ungaria este împărtășită de mare parte din statele Uniunii, care au preluat exemplul și trimit adesea la consiliile de la Budapesta funcționari în loc de miniștri. Boicotul european vine după ce premierul ungar s-a deplasat în Rusia și China pentru a discuta despre pacea din Ucraina, fără a se consulta cu statele membre sau cu instituțiile europene./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar