Banca Centrală Europeană a anunțat o reducere ușoară a dobânzii de referință

Realizator: Mihaela Enache – Banca Centrală Europeană a anunțat o reducere ușoară a dobânzii de referință – cu 0,25% – începând de săptămâna viitoare. Măsura, menită să relanseze creditarea, vizează doar țările care folosesc moneda unică europeană, dar are un impact și asupra celorlalte state membre ale Uniunii, cum este și România. Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, spune că a luat această decizie ca urmare a scăderii inflației în zona euro și le-a cerut guvernelor să adopte rapid reforme menite să reducă deficitele bugetare. O corespondență de la Bogdan Isopescu.
Reporter: Decizia vine după o perioadă de creștere economică lentă în zona euro și de reducere a inflației. Totuși, spune Christine Lagarde, Banca Centrală Europeană va menține măsurile restrictive atâta timp cât inflația nu atinge ținta de două procente. Inflația generală este prognozată a fi în medie de 2,5% în 2024, 2,2% – în 2025 și 1,9% – în 2026. Inflația de bază ar putea să scadă de la 2,9% în acest an la 2,3 în 2025 și 2% în 2026. Inflația internă rămâne ridică, spune Christine Lagarde, deoarece salariile continuă să crească într-un ritm accelerat. Cu toate acestea, presiunile costurilor cu forța de muncă se moderează, iar profiturile atenuează parțial impactul salariilor mari asupra inflației.
Christine Lagarde: Activitatea economică este încă redusă, iar acest lucru reflectă consumul redus și investițiile private slabe. Estimările arată că economia va crește cu 0,8 în 2024, ajungând la 1,3% în 2025 și 1,5% în 2026. Aceasta este o revizuire în ușoară scădere în comparație cu proiecțiile din iunie, în principal din cauza unei contribuții mai slabe a cererii interne în următoarele trimestre.
Reporter: Banca Centrală Europeană atrage atenția statelor cu deficite bugetare mari că acest element reprezintă un risc într-un context economic încă incert, în care tensiunile provocate de Rusia complică și mai mult peisajul. O altă recomandare este reforma guvernanței și măsuri pentru competitivitate care să crească productivitatea și să tempereze creșterea prețurilor./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 septembrie)