Calendarul evenimentelor, 13 septembrie – selecțiuni

EVENIMENTE INTERNE

– Guvern

* Suceava: Programul vizitei premierului Marcel Ciolacu în județul Suceava:

  • ora 09:30 – Vizită la fabrica de mezeluri Carpatis – str. Mirăuți nr. 72
  • ora 11:00 – Declarații de presă – la sediul fabricii Carpatis, str. Mirăuți nr.72

– Apărare, Interne

* Munţii Bucegi: Ministerul Apărării Naționale organizează un ceremonial militar și religios, începând cu ora 12:00, la Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial de pe Vârful Caraiman, la care vor participa oficiali militari și civili, precum și membri ai clerului.

– Manifestări prilejuite de Ziua Pompierilor (13 septembrie)

* Ziua Porţilor Deschise în toate Subunităţile de Pompieri (orele 10:00 – 18:00)

* Ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Eroilor Pompieri – ora 9:00, Calea 13 Septembrie 90

* Inaugurarea Muzeului Naţional al Pompierilor; vor participa ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general Dan-Paul Iamandi – ora 11:00, Bulevardul Ferdinand I 33, Bucureşti

* Bistriţa: Prezentarea tehnicii de intervenţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud şi jocuri pentru copii – orele 12:00 – 18:00, în zona Centrului Cultural Municipal Bistriţa

* Jud. Braşov: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov sărbătoreşte Ziua Pompierilor din România cu o serie de activităţi:

  • expoziţii de tehnică aflată în dotare şi accesorii folosite la intervenţii, la sediul tuturor subunităţilor din judeţ, sub genericul Ziua Porţilor Deschise – orele 12:00 – 15:00
  • ceremonial aniversar în centrul oraşului Zărneşti – ora 11:00

* Brăila Jandarmeria Română va participa pentru al patrulea an consecutiv la Festivalul Istoric ‘Vladislav I’ în Parcul Monument din Municipiul Brăila (13-15 septembrie)

* Jud. Giurgiu: Ziua Pompierilor din România va fi sărbătorită, atât în municipiul Giurgiu, cât şi în localităţile Bolintin Deal, Mihăileşti şi Colibaşi. Manifestările dedicate acestui eveniment se vor desfăşura vineri, în următoarele puncte:

  • Parcul ‘Mihai Viteazul’ din municipiul Giurgiu, începând cu ora 10:00;
  • Sediul Detaşamentului de Pompieri Bolintin Deal, din strada Republicii nr. 3A, începând cu ora 10:00;
  • Sediul Staţiei de Pompieri Mihăileşti, strada Constantin Brâncoveanu, nr. 9C, începând cu ora 10:00;
  • Sediul Staţiei de Pompieri Colibaşi, strada Stadionului, nr. 2, începând cu ora 10:00.

* Miercurea Ciuc: Subunităţile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Oltul’ al judeţului Harghita îşi vor deschide porţile, între orele 11:00 şi 14:00, pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru cunoaşterea activităţilor şi misiunilor acestei arme; conferinţă de presă – ora 12:00, la sediul ISU

* Oradea: ISU Bihor va organiza, o serie de activităţi ce vor include depuneri de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni, o şedinţă festivă, în care vor fi avansaţi în grad zece angajaţi, competiţii sportive, ‘Ziua Porţilor Deschise’ la zece subunităţi din judeţ, precum şi o expoziţie cu tehnică militară în Piaţa Mihai Viteazul din Oradea.

* Radna: Marş organizat de Batalionul 191 Infanterie ‘Colonel Radu Golescu’ Arad, dedicat eroilor care şi-au dat viaţa în luptele de la Păuliş – ora 10:00 – punct de plecare fosta Şcoala Militară de Subofiţeri în Rezervă din localitatea Radna

* Râmnicu Vâlcea: Pompierii vâlceni îşi sărbătoresc ziua şi cei 16 ani de când în judeţ există SMURD (Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare) printr-o serie de activităţi destinate publicului larg ce se vor desfăşura pe parcursul a trei zile, între acestea fiind demonstraţii cu câini de salvare în cazul dezastrelor naturale, dar şi cu tehnica pe care o folosesc salvatorii în situaţii de urgenţă. Majoritatea evenimentelor din cadrul ‘Zilei Pompierilor din România’ se vor derula în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea şi vor începe vineri, de la ora 10:30. Festivitatea dedicată Zilei Pompierilor din România se va desfăşura vineri, începând cu ora 13:00, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Vâlcea, eveniment în cadrul căruia pompierii care s-au remarcat în activitatea profesională vor fi avansaţi şi recompensaţi, iar câştigătorii competiţiilor sportive vor fi premiaţi.

* Satu Mare: Ziua Pompierilor – ora 12:00, Piaţa 25 Octombrie

* Vaslui: Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui – ceremonial militar şi o defilare – Centrul Civic al municipiului Vaslui; Ziua Porţilor Deschise în toate subunităţile pompierilor militari din judeţ – orele 9:00 – 16:00

– Electoral

* Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale a început în această săptămână, pe 13 septembrie urmând să fie ales preşedintele BEC, prin vot secret.

– Biserică

* Biserica Sfintei Cruci și a Sf. Vasile cel Mare de pe Calea Victoriei din București se pregătește de hram, care va fi serbat, printr-un program liturgic și cultural deosebit, în perioada 13-15 septembrie. Lângă Lemnul Sfintei Cruci din patrimoniul parohiei vor fi depuse spre închinare moaștele Sfântului M. Mc. Pantelimon de la Biserica Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc, iar în ajunul sărbătorii va avea loc Procesiunea „Calea Sfintei Cruci, scară către Cer!” Din programul zilei:

  • ora 8:30 – Utrenia, Sfânta Liturghie; primirea moaștelor Sf. Pantelimon, Acatistul Sf. Pantelimon
  • ora 17:00 – Vecernia Mare, Litia; Acatistul Sfintei Cruci; Acatistul Sfântului Pantelimon; Procesiunea în jurul bisericii cu Sfintele Racle ce adăpostesc Lemnul Sfintei Cruci şi moaştele Sfântului Pantelimon.

* Jud. Iași: Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, va conduce anul acesta Procesiunea „Drumul Crucii” organizată la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Traseul trece pe lângă 14 troițe recent construite. În ajunul sărbătorii au loc următoarele slujbe:

  • ora 18:00 – Vecernia unită cu Litia;
  • ora 19:30 – Scoaterea în procesiune a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu;
  • ora 20:30 – Taina Sfântului Maslu;
  • ora 00:00 – Utrenia.

– Economic

* Ministerul Finanţelor organizează licitaţie pentru o emisiune suplimentară de obligaţiuni în valoare de 75 milioane lei

* Institutul Naţional de Statistică prezintă date despre:

  • Ocuparea şi şomajul în trimestrul II 2024
  • Numărul de pensionari şi pensia medie lunară în trimestrul II 2024
  • Efectivele de porcine la 1 mai 2024
  • Indicii producţiei industriale în iulie 2024
  • Laptele de vacă colectat şi producţia de produse lactate în iulie 2024
  • Resursele de energie în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2024 (date provizorii)

* Banca Naţională prezintă date despre Balanţa de plăţi şi datoria externă în luna iulie 2024

– Istorie

* Miniș, Radna, Păuliș, Arad: Eroii Detașamentului Păuliș vor fi comemorați în zilele de 13 și 14 septembrie, la împlinirea a 80 de ani de la luptele de pe valea Mureşului şi a Crişului Alb în timpul celui de al Doilea Război Mondial, în urma cărora au apărat Defileul Mureșului și, implicit, suveranitatea și integritatea României. Evenimentul se va deschide cu o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în localitățile Ghioroc și Miniș, care va fi oficiată la Biserica Ortodoxă Miniș, de la ora 10:30. Vor fi apoi depuse coroane la troița eroilor și va fi vizionat filmul „Eroii de la Păuliș”. În continuare va avea loc Marșul Eroilor de la Păuliș, pe următorul traseu (12 Km): sediul fostei Școli de Subofițeri în Rezervă Radna – Cimitirul Eroilor Radna – Muzeul militar de la Păuliș – Monumentul de la Păuliș. Itinerariul include vizitarea Muzeului de la Păuliș. Programul primei zile se va încheia în Piața Catedralei din Municipiul Arad, de la ora 19:00, cu spectacolul comemorativ „Eroi sunt încă!” și vizionarea filmului „Eroii de la Păuliș”. De asemenea, vor avea loc concerte susținute de Corala preoților Episcopiei Aradului și Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Brigada 18 Cercetare – Supraveghere „Decebal”, precum și de soliștii Nicolae Furdui Iancu și Mariana Anghel. Unitățile militare și instituțiile din garnizoană se vor retrage cu torțe.

* Vrancea: Primăria municipiului Focşani propune pasionaţilor de istorie un tur ciclist ghidat prin locurile unde a fost amplasată de-a lungul anilor Borna de hotar care despărţea, înainte de Unirea de la 1859, Focşanii Munteniei de Focşanii Moldovei, precum şi o expoziţie de fotografie veche dedicată ‘celui mai plimbat monument’ din Focşani. Anul acesta se împlinesc 93 de ani de la inaugurarea Bornei de hotar, opera arhitectului Ioan Berindei şi a sculptorului Ion Jalea. ‘Acest simbol al Unirii Principatelor Române, care marchează vechiul hotar dintre Moldova şi Ţara Românească, va fi aniversat pe 13 septembrie, începând cu orele 17:00. În cadrul evenimentului ‘Drumul Bornei de hotar’, va fi vernisată expoziţia foto din colecţia lui Petru Mincu.

– Cultură

* La Ateneul Român, în cadrul evenimentelor Concursului Internaţional ‘George Enescu’, ediţia 2024, Editura Casa Radio prezintă publicului cel mai recent album muzical, al treilea din seria „Moştenitorii României muzicale”, realizat împreună cu Radio România Muzical, partenerul iniţiator al proiectului cu acest nume: ‘Moştenitorii României Muzicale (III) – Violin in love: Valentin Şerban – vioară, Daria Tudor – pian’. Evenimentul va avea loc sub forma unei „Sesiuni de Autografe” oferite spectatorilor (în foaierul Ateneului Român) de tânărul violonist Valentin Şerban, la finalul recitalului susţinut, de la ora 19.00, împreună cu reputatul violonist Liviu Prunaru.

* În perioada 13 – 15 septembrie, are loc etapa I a Secțiunii Pian, între orele 9:00-14:00, 16:00-20:30, la Sala George Enescu, UNMB. Organizatorii Concursului Internațional George Enescu (31 aug. – 27 sep.) oferă acces gratuit la etapele preliminare ale tuturor secțiunilor instrumentale din cadrul concursului care vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București în perioada 1 – 18 septembrie și la semifinalele acestora, care vor avea loc la Ateneul Român în data de 8 septembrie (violoncel), 14 septembrie (vioară) și 20 septembrie (pian).

* Conferinţă de presă privind cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului SoNoRo (1 – 17 noiembrie) – ora 11:00, la Cărtureşti Modul, str. Academiei nr. 18-20

* Comic Con România, eveniment dedicat pasionaților de benzi desenate, animații, jocuri video dar și seriale tv și filme, are loc în perioada 13 – 15 septembrie, la Arena Naţională, vineri de la ora 15:00, sâmbătă și duminică de la ora 10:00. Detalii pe www.comic-con.ro

* La Muzeul Naţional al Ţăranului Român are loc Târgul Iconarilor şi al Meşterilor Cruceri, în perioada 13 – 15 septembrie. Facebook eveniment: https://fb.me/e/5tN1iF5AX

* Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, de la ora 17:00, la Sala Irina Nicolau, vernisajul expoziţiei Descoperind patrimoniul textil al Muzeului. Expoziţia îşi propune să aducă în faţa publicului piesele textile – de costum şi destinate interiorului locuinţei ţărăneşti – care au intrat în colecţiile Muzeului Naţional al Ţăranului Român anul trecut. Curator: Horaţiu Silviu Ilea, muzeograf MNŢR. Expoziţia va putea fi vizitată în Sala Irina Nicolau, până în ziua de 20 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

* Liviu Prunaru, violonist de renume mondial și Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional George Enescu, 2020/21, vor susține un recital pe scena Ateneului Român din București, care face parte din programul celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu (31 aug. – 27 sep.) – ora 19:00. Concursul Internațional George Enescu se desfășoară o dată la doi ani la București sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Organizat de Artexim, Concursul Enescu este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii. Programul recitalului susținut de Liviu Prunaru și Valentin Șerban cuprinde lucrările Grand Duo nr.1 pentru două viori op. 57 de Charles Auguste de Bériot, Suita pentru două viori de Grażyna Bacewicz și Sonata în la minor pentru două viori op. postum de Eugène Ysaÿe. Organizator: ARTEXIM. Co-organizator: Fundația ArtProduction. Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București – ARCUB

* Noua stagiune a Teatrului Mic începe vineri, cu piesa ‘Pensiune completă’ de Pierre Chesnot, regia şi adaptarea Gelu Colceag, şi va sta sub semnul împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei – ora 19:00, la Sala Radu Beligan

* În cadrul UNFORGETTABLE Festival, Lara Fabian, Al Bano si Romina Power, Gheorghe Zamfir, Havasi, Julien Dassin, Gipsy Kings, Garou, Daniel Lavoie, Chiara di Bari, Laura Bretan, Monsserat Marti Caballe, Elena Mosuc, Sorin Frâncu sub bagheta maeștrilor dirijori: Daniel Jinga, Giora Linenberg, Alterisio Paoletti, alături de Orchestra Operei Naționale București, vor susține recitaluri – la Romexpo, în perioada 13 – 15 septembrie. Mai multe informatii pe: https://unforgettablefestival.com/

* Ajunsă la cea de-a 15-a ediție, Noaptea Albă a Filmului Românesc aduce an de an în fața publicului un maraton de filme autohtone în premieră, dar și întâlniri cu actori, regizori și echipele de producție. Evenimentul va avea loc în același timp la București, Cluj-Napoca și Timișoara. În București, proiecțiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinemateca Eforie, Grădina cu Filme CREART, Hollywood Multiplex din București Mall și Sala Cinema de la UNATC. În Cluj-Napoca și Timișoara, filmele se pot vedea la Cinema Victoria. Proiecțiile de la Grădina cu Filme și UNATC sunt cu intrare liberă. Printre primele titluri anunțate în program se numără Clasat (r. George ve Gänæaard, Horia Cucută, 2024), Rusalka (r. Claudiu Mitcu), Ext. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu) și Unde merg elefanții (r. Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru). „Anul Nou care n-a fost” (r. Bogdan Mureșanu), pelicula românească multi-premiată la Festivalul de la Veneția, va avea o avanpremieră specială la București

* Concert Erika Isac la Arenele Romane – ora 20:00

* Braşov: Muzeul de Artă Brașov, în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană și Asociația PostModernism Museum, organizează, începând cu ora 17:00, inaugurarea proiectului „Her Art Story”. Compus din două expoziții și o restructurare a expoziției de bază a muzeului, acest demers cultural promovează moștenirea a 16 artiste din colecția muzeului și inspiră o schimbare în percepția și promovarea creatoarelor. Programul evenimentului:

  • ora 17:00 – Vernisaj „Her Art Story” – Parcul Nicolae Titulescu
  • ora 17:30 – Vernisaj „Deschizătoare de drumuri: Elena Mureșianu” – Muzeul de Artă Brașov, Sala unu
  • ora 18:00 – Tur ghidat tematic – Galeria de Artă Românească

* Galați: Danube Rock Sounds 2024, ediția a X-a – ora 19:00, Plaja Dunărea (13-15 septembrie)

* Iaşi: ‘Patrimoniul mobil şi imobil. Cercetare şi Restaurare-Conservare’ – simpozion internaţional organizat de Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi – ora 9:30, la Palatul Culturii din Iaşi, sala ‘Ştefan Procopiu’

* Liveni: În colaborare cu Artexim, sub egida Concursului Internaţional ‘George Enescu’, Muzeul Judeţean Botoşani, Filarmonica ‘George Enescu’ Botoşani şi Muzeul Naţional ‘George Enescu’ invită vineri, 13 septembrie, de la ora 18.00, ‘Acasă la Enescu’, la Casa Memorială ‘George Enescu’ din Liveni, pentru a marca împreună deschiderea oficială a Stagiunii 2024-2025 a Filarmonicii botoşănene printr-un concert sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, avându-l ca solist pe clarinetistul Petru Pane. Cu acelaşi prilej, Muzeul Naţional ‘George Enescu’ şi Muzeul Judeţean Botoşani vor prezenta publicului expoziţia foto-documentară ‘Manuscrise muzicale şi partituri din biblioteca lui George Enescu’, ce poate fi vizitată la Casa Memorială ‘George Enescu’ din Liveni (Str. George Enescu nr. 14), în perioada 13-16 septembrie.

* Sibiu: Teatrul pentru Copii şi Tineret ‘Gong’ Sibiu prezintă, de la ora 18:00, avanpremiera spectacolului ‘Cartierul #3: Jocuri fără joacă’ în regia lui Victor Olăhuţ. Spectacolul, ce abordează problema dependenţei de jocurile video, este urmat de o sesiune de Q&A moderată de psihologul Cristina Ösz, specializată în lucrul cu adolescenţii

* Sinaia: Festivalul „Sinaia Forever” revine sub sloganul “P.O.T. – Oamenii de azi pentru oraşul de mâine”, urmând să aibă loc în perioada 13 – 15 septembrie. Tema din acest an, P.O.T – People Of Tomorrow, subliniază puterea de a transforma lumea și de a infuența viitorul prin acțiunile noastre de acum. Parada de deschidere va avea loc, de la ora 18:00, pe Bd. Carol I din dreptul intersecției cu Str. Al. Vlahuță. În cadrul acesteia vor putea fi admirați artiștii stradali care vor fi alături de public timp de 3 zile cu multe momente inedite (dansuri, picioroange, percuție și alte surprize). De asemenea din paradă vor face parte oficialități locale și delegațiile orașelor înfrățite cu Sinaia, într-o sărbătoare a prieteniei internaționale

* Timişoara: În perioada 13-22 septembrie va avea loc a cincea ediție a festivalului internațional de film Science Fiction și Fantasy (SFF) „The Galactic Imaginarium”. Este primul și singurul festival de film SFF din România, fiind organizat în sistem hibrid: la locație și online. Dechiderea festivalului – ora 16:00. Festivalul are loc în 3 locații principale:

‣ Galeria Bastion 3, în parteneriat cu Asociația Indecis Timișoara, Str. Hector nr. 1 (13-16 septembrie 2024)

‣ Galeria Bastion 1, în parteneriat cu HEI – House of European Institutes, Timișoara, Str, Hector nr. 1 (17-22 septembrie)

‣ Cinema Victoria, Timișoara, Str. Ciprian Porumbescu 2, în parteneriat cu Centrul de proiecte Timișoara

* Tulcea: Vernisajul expoziţiei personale de pictură ‘Perspective’ a artistului Constantin Stanciu  – ora 17:00, la Casa Avramide, zona demisol

* Chişinău: Teatrul Naţional Radiofonic participă, în perioada 10-22 septembrie, la a IX-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Romăneşti – cel mai mare festival european al artelor scenice desfăşurat la Chişinău, iniţiat şi organizat anual de Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’. De la ora 13:00, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă spectacolul THREE O’ CLOCK sau DUMINICĂ LA ORA TREI de Ana-Maria Bamberger. Cu Rodica Mandache şi Maia Morgenstern în distribuţie. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol

– Sport

* Au loc meciuri din etapa a 9-a a Superligii de fotbal:

  • Sfântu Gheorghe: ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – AFC Botoşani – ora 18:00, Arena Sepsi OSK
  • Bucureşti: FC Dinamo Bucureşti – Unirea Slobozia – ora 21:00, Stadion Arcul de Triumf

* Cluj-Napoca: Women Rally Cluj-Napoca ajunge la a treia etapă a Campionatului Naţional Women Rally – Bosch Car Service, Trofeul Castrol, clasa de maşini electrice powered by George – Inovaţie BCR (13-14 septembrie). Fostele mari handbaliste Carmen Amariei şi Valentina Ardean Elisei vor fi prezente, alături de alte nume ale sportului românesc. Prima zi va fi dedicată briefing-ului special conceput pentru această competiţie, în cadrul căruia organizatorii şi participantele vor discuta şi analiza toate detaliile referitoare la regulament, program şi manşele de concurs. Tot vineri, începând cu ora 18:00, pe platoul dintre Cluj-Arena şi Sala Polivalentă, spectatorii vor putea asista la Startul Festiv, unde vor fi prezentate toate concurentele înscrise în această competiţie

* Craiova: Conferinţă de presă organizată de clubul de fotbal Universitatea Craiova – ora 13:30, Sala de conferinţă „Sebastian Domozină”, Stadionul „Ion Oblemenco”; participă antrenorul Constantin Gâlcă şi portarul Laurenţiu Popescu

* Craiova: Întâlnirea dintre echipele masculine de tenis ale României şi Chinei, în Grupa Mondială II a Cupei Davis (Sala Polivalentă)

  • Cezar Creţu – Yunchaokete Bu – ora 13:00
  • Filip Cristian Jianu – Yi Zhou

* Miercurea-Ciuc: Cea de-a patra ediţie a Running Festival se va desfăşura în municipiu şi împrejurimi, în zilele de 13 şi 14 septembrie. Evenimentul de două zile va aduce la start atât alergători profesionişti, cât şi amatori, alergători de asfalt şi de teren, precum şi familii, care vor avea parte de numeroase probe interesante. La ediţia din acest an, participanţii au putut alege dintr-o gamă variată de distanţe, de la cursa de 3 kilometri pentru începători până la maratonul de 42 kilometri. Running Festival va începe cu o cursă de alergare nocturnă, pe distanţa de 7 kilometri, iar traseul, care se schimbă anual, va începe de la biserica din Şumuleu-Ciuc şi va înconjura Muntele Şumuleul-Mare

– Diverse

* Târgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri „De Ziua Crucii” este organizat în perioada 13 – 15 septembrie la Muzeul Național al Țăranului Român. Târgul Iconarilor și al Meșterilor Cruceri este, de mai bine de două decenii, o tradiție a Muzeului Național al Țăranului Român. An după an, prăznuim împreună Ziua Crucii cu un târg-expoziţie, unde publicul vizitator poate descoperi obiecte-simbol (icoane pictate pe sticlă şi lemn, cruci, pristolnice, obiecte de cult, incrustaţii în lemn, reprezentări iconografice contemporane, în diferite tehnici şi materiale) care reafirmă identitatea şi specificitatea acestei instituții. Din programul de astăzi:

  • orele 11:00 – 13:00 – Atelier de pictură. tehnica realizării icoanelor pe sticlă, cu Radu Dincă. Printre partenerii media ai MNŢR se numără: Radio România, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional

* Asociaţia Crescătorilor de Albine din România organizează Târgul Naţional al Mierii pe platforma apicolă Băneasa – ora 10:00, Bd. Ficusului nr. 42

* ROVegan Festival 2024 – ora 13:00, la Palatul Parlamentului, Curtea Senatului, str. Izvor 2-4. Evenimentul se adresează tuturor, cu precădere veganilor, vegetarienilor, curioșilor și iubitorilor de produse handmade.

* Baia de Fier, în judeţul Gorj: Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte” începe pe 13 septembrie, la Baia de Fier. Evenimentul, devenit o tradiţie, va include spectacole de muzică populară, dar şi momente dedicate tinerilor, precum un „DJ Party” ce va avea loc la Peştera Muierilor.

– S-a întâmplat într-o zi de 13 septembrie

* Se împlinesc 440 de ani (1584) de când în Spania erau finalizate lucrările mănăstirii El Escorial, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale. A fost realizată din ordinul regelui Felipe al II-lea și proiectată de arhitectul-șef Juan Bautista de Toledo şi de discipolul său Juan de Herrera. Este situată la poalele muntelui Abantos și a fost construită ca să comemoreze victoria spaniolilor în bătălia de la San Quentin din 10 august 1557, asupra trupelor lui Henric al II-lea, regele Franței. Construcția mănăstirii a început în 1563. În interior cuprinde Palatul lui Filip al II-lea, Palatul Borbonilor, Bazilica, Conventul, Muzeul, Biblioteca regală, Colegiul, Seminarul, Spitalul muncitorilor și Botica

* Sunt marcați 300 de ani (1724) de când avea loc sfinţirea Mănăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, important ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc. Mănăstirea a fost demolată în decembrie 1986, în timpul regimului comunist (13/24)

* Cu 102 ani în urmă (1922) avea loc marele incendiu din Smirna, cunoscut și cu numele Catastrofa din Smirna, incendiu care a distrus cea mai mare parte a orașului port Izmir (cunoscut și sub numele său antic, Smyrna) în septembrie 1922. Martorii oculari au afirmat că incendiul a izbucnit pe 13 septembrie 1922 și a fost stins la 22 septembrie 1922. Incendiul a izbucnit la patru zile după ce forțele turce au recucerit controlul asupra orașului (9 septembrie), eveniment care a pus capăt războiului greco-turc. Orașul Smirna fusese ocupat de greci cu trei ani mai devreme, la 15 mai 1919. Estimările cu privire la pierderile de vieți omenești din rândurile populației de etnie elenă și armeană variază între 10.000 și 100.000. Între 50.000 și 400.000 de greci și armeni au reușit să se refugieze în zona litorală a orașului și au fost obligați să rămână acolo în condiții foarte grele timp de aproape două săptămâni. Evacuarea sistematică a grecilor de pe chei a început pe 24 septembrie, cu permisiunea și cooperarea autorităților turcești. Evacuarea a fost făcută cu ajutorul navelor turcești care au intrat în port sub protecția distrugătoarelor aliaților. Incendiul a distrus în întregime cartierele elen și armean ale orașului. În schimb, cartierele musulman și evreiesc au scăpat practic neatinse. În ceea ce privește responsabilitatea cu privire la declanșarea incendiului există diferite versiuni, inclusiv una care afirmă că soldați turci în civil ar fi incendiat casele și întreprinderile creștinilor greci și armeni

* Acum 99 de ani (1925) a apărut prima revistă românească de radioamatorism, „Radio Român”, avându-i ca redactori pe Ion Dragu şi Aurel Clococeanu. Sediul era situat în Str. Sarindar nr. 4. Începând cu nr. 10 (15 noiembrie 1925) redactor al acestei publicaţii a fost numit ing. Nicolae Lupaş. Revista apărea „pentru a oferi tuturor pe care îi interesează îndeaproape într-un chip sau altul, aplicarea utilă şi plăcută a celei mai mari descoperiri a veacului, o tribună liberă destinată dezbaterii şi clarificării cu obiectivitate şi cu cumpănire a chestiunilor pe care le ridică zilnic acţiunea de continuă perfecţionare şi răspândire a radiofoniei, pentru a informa cât mai complet, mai lămurit şi mai sigur asupra tot ce se leagă de T.F.F. (telegrafie fără fir) …”. În cele 47 de numere apărute (până în aprilie 1928), s-au publicat numeroase articole tehnice şi de propagandă pentru sprijinirea amatorilor de emisie

* Se împlinesc 95 de ani (1929) de când la Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România avea loc prima transmisie în direct de la Teatrul Naţional din Bucureşti cu piesa „Rodia de aur”, de Adrian Maniu şi Al. O. Teodoreanu

* În urmă cu 84 de ani (1940) trupele de ocupaţie horthyste au masacrat, în comuna Ip, din judeţul Sălaj, 157 de români (inclusiv copii, femei şi bătrâni). Cu câteva zile în urmă, la 9 septembrie, aceleaşi trupe horthyste uciseseră, în comuna Treznea, tot din Sălaj, 263 de români (copii, femei şi bărbaţi, tineri şi bătrâni) (13/14)

* În urmă cu 13 ani (2011), tot la Washington, a fost semnat Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România (la Deveselu, jud. Olt), de către ministrul român de externe, Teodor Baconschi şi secretarul de stat american, Hillary Clinton, în contextul vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Washington, şi a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011. România a acceptat la 4 februarie 2010 propunerea preşedintelui SUA, Barack Obama, de a participa la etapa a doua a dezvoltării de către Washington a abordării adaptive a apărării antirachetă în Europa. Implicarea României în proiect presupune găzduirea la baza militară de la Deveselu, jud. Olt, de interceptori tereştri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali la orizontul lui 2015. Textul acordului a fost convenit la a VII-a rundă de negocieri de la Bucureşti, la data de 4 mai 2011, a fost parafat de şefii delegaţiilor de negociere la Washington, la 6 iunie 2011. Tot la 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. La 18 decembrie 2015, în contextul Parteneriatului Strategic, România şi Statele Unite au anunţat că, principalele componente militare ale facilităţii de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, element cheie al Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), au fost finalizate şi transferate comandantului operaţional în vederea integrării viitoare în arhitectura sistemului de apărare antirachetă al NATO. În 12 mai 2016, la Deveselu, judeţul Olt, a avut loc ceremonia oficială dedicată operaţionalizării (punerii în funcţiune) a scutului american antirachetă, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg şi adjunctului secretarului american al apărării, Robert Work, premierului Dacian Cioloş și comandantului forţelor navale americane în Europa, Amiral Mark Ferguson

Aniversări – Comemorări

– Înainte-prăznuirea Înălţării Sfintei Cruci; Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Cuvios Ioan de la Prislop; Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian (Calendarul Creştin-Ortodox 2024)

– Sf. Ioan Gură de Aur, episcop învăţător al Bisericii (Calendarul Romano-Catolic 2024)

– „Ziua Pompierilor”; marcată, începând cu anul 1953, în amintirea bătăliei din Dealul Spirii, din 13.IX.1848, unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor; atunci, pompierii de sub comanda locotenentului Pavel Zăgănescu au opus rezistenţă trupelor otomane, comandate de Fuad Paşa, care au intrat în Bucureşti pentru a înăbuşi mişcarea revoluţionară („baia de sânge” de la Bucureşti); a avut loc restaurarea vechiului regim, regulamentar, printr-o drastică proclamaţie a lui Fuad Paşa. NOTA 1: Sfântul Iosif cel nou de la Partoş, mitropolit al Banatului (prăznuit pe 15 septembrie), care a salvat prin rugăciunile sale Timişoara de la incendiu, în 1652, a fost ales, de către Corpul Pompierilor Militari, să fie ocrotitorul spiritual al pompierilor din România. NOTA 2: „Ziua internațională a pompierilor” este marcată, din 1999, la 4 mai, când este celebrat în Biserica romano-catolică Sfântului Florian, ocrotitorul pompierilor

– „Ziua Gazistului” în România; marcată, din 1990, în fiecare a doua vineri din luna septembrie, de către cei care lucrează în industria gazelor naturale

– 1881: S-a născut Matila Ghyka (Costiescu), ofiţer de marină, poet, romancier, matematician, istoric şi diplomat (m. 1965, la Londra)

– 1901: S-a născut medicul Nicolae Nestorescu; în 1942 a înfiinţat primul centru de transfuzie şi sânge conservat din România; şi-a orientat activitatea spre producţia de seruri, vaccinuri şi alte preparate biologice; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1969)

– 1908, 13/26: S-a născut Edgar Papu, eseist, critic literar, istoric al artelor şi culturii, comparatist, profesor şi traducător; membru post-mortem al Academiei Române din 2006 (m. 1993)

– 1913 (stil nou): A murit Aurel Vlaicu, inginer şi pilot, creator al primelor planoare româneşti, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale; membru post-mortem al Academiei Române din 1948; Aurel Vlaicu a murit în timp ce încerca să traverseze Munţii Carpaţi cu un avion monoplan, „Vlaicu II“, proiectat şi construit chiar de el, la Băneşti, lângă oraşul Câmpina, motivele prăbușirii rămânând până astăzi neelucidate (n. 1882). NOTĂ: La 17 iunie este marcată „Ziua de comemorare a lui Aurel Vlaicu”, stabilită prin Legea 88/10.IV.2024, care l-a declarat pe Aurel Vlaicu Erou al Națiunii Române. Ziua primului zbor al unui avion conceput, realizat și pilotat în România, de Aurel Vlaicu, este 17 iunie 1910 (Legea 88/10.IV.2024)

– 1922: S-a născut Sergiu Al-George, orientalist, eseist şi traducător; membru fondator (1956) al Asociaţiei de Studii Orientale din România; de profesie medic, a făcut cercetări în domeniul imunologiei; acuzat de „uneltire împotriva ordinii sociale” pentru lectura şi difuzarea unor texte de Mircea Eliade, Constantin Noica şi Emil Cioran, este închis între anii 1958 şi 1964, împreună cu un grup de remarcabili intelectuali (C. Noica, Al. Paleologu, N. Steinhardt, Al. Zub ş.a.) (m. 1981)

– 1929: S-a născut Ecaterina Oproiu, publicistă, biograf, critic de teatru și film, dramaturg, magistrată, realizatoare de filme documentare, scriitoare, autoare și traducătoare; a fost redactor-șef al revistei Cinema (1965-1989), a publicat în săptămânalul „Adevărul literar și artistic”; a făcut parte din Consiliul Național al Audiovizualului (1992-2002) (m. 2024) – 95 de ani

– 1943: S-a născut Mircea Ciumara, fost ministru al finanţelor, industriei şi comerţului în guvernarea Convenţiei Democrate Române (CDR); a fost membru al Camerei Deputaţilor pentru două mandate, între 1992 şi 2000; a fost, de asemenea, între decembrie 1999 şi decembrie 2000, ministru de stat, preşedintele Consiliului de Coordonare Economică şi Financiară şi ministru pentru relaţiile cu Parlamentul (m. 2012)

– 1949: S-a născut regizorul, scenaristul şi producătorul de filme și de spectacole Cornel Diaconu; cunoscut pentru filmul „Cenaclul Flacăra – Te salut, generaţie în blugi!” (m. 2014) – 75 de ani

– 1953: S-a născut Copel Moscu, regizor de film documentar, profesor universitar

– 1970: A murit Sanda Movilă (pseudonim al Mariei Ionescu), poetă, prozatoare şi traducătoare; soţia scriitorului Felix Aderca (n. 1900)

– 1979: A murit violoncelistul Ion Fotino (n. 1908) – 45 de ani

— 2010: A murit compozitorul de muzică uşoară Anton Şuteu (n. 1947)

– 2016: A murit actriţa Rodica Sanda Ţuţuianu; a jucat pe scena Teatrului Nottara 30 de ani, în numeroase piese de teatru radiofonic şi teatru TV, iar timp de peste 20 de ani a prezentat emisiunea matinală de duminică „Radio Magazinul Femeilor” (n. 1935)

EVENIMENTE EXTERNE

– Budapesta: Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor economice și financiare din cadrul UE (13 – 14 sep.)

– Washington: Premierul britanic, Keir Starmer, va fi primit de preşedintele american, Joe Biden

– SUA: Alocuţiuni ale preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris cu ocazia unui eveniment consacrat excelenţei persoanelor de culoare

– Praga: Reuniunea Comitetului Militar al NATO (13 – 15 sep.)

– Rancho Palos Verdes, Statele Unite ale Americii: Conferință de presă Donald Trump

– Rio de Janeiro, Brazilia: Conferință de presă a G20 pentru mobilizarea globală împotriva schimbărilor climatice

– Rio de Janeiro: Prima săptămână a festivalului Rock in Rio 2024 (13 – 15 sep.)

– Londra: Săptămâna modei (13 – 17 sep.)

Aniversări – Comemorări

– 1583: Conform unor surse, la această dată s-a născut Girolamo Frescobaldi, organist, pedagog şi compozitor italian, supranumit „Bach italian” pentru cunoştinţele sale în arta contrapunctului (m. 1643)

– 1592: A murit Michel de Montaigne, scriitor şi gânditor umanist francez (n. 1533)

– 1819: S-a născut pianista și compozitoarea germană Clara Schumann (m. 1896) – 205 ani

– 1844: S-a născut lingvistul francez Auguste Picot; între anii 1866 şi 1869 a fost secretar al domnitorului Carol I; bun cunoscător al României, a popularizat peste hotare folclorul românesc, prin publicarea, în 1889, a unei culegeri de folclor al românilor din Timoc; membru de onoare străin al Academiei Române din 1879 (m. 1918) – 180 de ani

– 1876: S-a născut scriitorul american Sherwood Anderson (m. 1941)

– 1886: S-a născut Sir Robert Robinson, chimist britanic; cercetări fundamentale în domeniul compuşilor organici naturali; Premiul Nobel pentru chimie în 1947; membru de onoare străin al Academiei Române (1965) (m. 1975)

– 1894: A murit Emmanuel Chabrier, pianist şi compozitor francez (n. 1841) – 130 de ani

– 1903: S-a născut Claudette Colbert, actriţă americană de film, de origine franceză (m. 1996)

– 1912: A murit scriitorul australian Tom Collins (numele real: Joseph Furphy); considerat „părintele romanului australian” (n. 1843)

– 1921: S-a născut (în Estonia, într-o familie de emigranți ruși) preotul Alexander Schmemann, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși din Occident; profesor la Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Serghie” din Paris, apoi profesor și decan (din 1962) la Seminarul „Sfântul Vladimir” din New York; a participat activ la înfiinţarea Bisericii Ortodoxe din America (m. 1983)

– 1924: S-a născut Maurice Jarre, compozitor şi dirijor francez; a compus muzică de film; câştigătorul a trei premii Oscar; tatăl muzicianului Jean-Michel Jarre (m. 2009) – 100 de ani

– 1938: S-a născut scriitorul, dramaturgul, scenaristul și eseistul polonez Janusz Glowacki; colaborator al regizorului Andrzej Wajda (m. 2017)

– 1944: S-a născut actriţa britanică de film Jacqueline Bisset – 80 de ani

– 1971: S-a născut Goran Ivanišević, fost jucător croat de tenis, câştigător a numeroase turnee de tenis din circuitul ATP şi de Mare Şlem, între care şi Wimbledon-ul în anul 2001

– 1977: A murit dirijorul american de origine poloneză Leopold Stokowski (n. 1882)

– 2017: A murit actorul, cântărețul, producătorul și scenaristul american Frank Vincent; colaborator al regizorului Martin Scorsese (n. 1937)

– 2017: A murit Grant Hart, muzician american, solist, toboșar și compozitor al trupei de rock „Husker Du” (n. 1961)

– 2022: A murit Jean-Luc Godard, regizor de film, scenarist, producător, critic de film și actor franco-elveţian; a fost o figură majoră a Noului Val, mişcarea care a revoluţionat cinematografia la sfârşitul anilor 1950 şi 1960; cineastul, care a regizat filme timp de 66 de ani, este cunoscut pentru stilul său de filmare iconoclast, aparent improvizat, precum şi pentru radicalismul neîntrerupt; adept al noilor tehnologii (n. 1930)

– 2023: A murit Mircea Snegur, om politic moldovean, primul președinte al Republicii Moldova (1990–1996); în august 1989 a susținut proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor; a susținut proclamarea suveranității și obținerea independenței Republicii Moldova (n. 1940) – 1 an

* * * * *