Producția de miere din România a scăzut îngrijorător din cauza problemelor provocate de seceta din acest an

Producția de miere din țara noastră a scăzut îngrijorător din cauza problemelor provocate de seceta din acest an, dar și de efectele negative ale importurilor de miere din afara Uniunii Europene asupra pieței locale.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea: Nu numai în România a scăzut consumul de miere a scăzut și în Germania și în Ungaria. Solicitarea pentru miere a scăzut în Europa cel puțin dorită invaziei de produse de miere, în mod deosebit din Ucraina. De multe ori miere necontrolată, dar nu putem să ne distrugem anumite sectoare pentru a menține activitatea în altă țară vecină, cu tot regretul pentru ce se întâmplă acolo. Mierea polifloră ar trebui să se valorifice spre procesatori undeva la 15 lei, deci cam 3 euro, mierea de tei aproape la 4, iar mierea de salcâm de la 5 euro în sus, pentru că pe piață mierea de salcâm care am lua-o noi astăzi cu 5-20-25 de lei este 40-50 de lei, deci dublu.

Realizator: Toamna vine cu o nouă ediție a Târgului Național al Mierii. Evenimentul se deschide pe platforma apicolă din Băneasa de pe Bulevardul Ficusului la ora 10:00, iar participanții vor putea descoperi o gamă largă de produse apicole oferite de peste 100 de expozanți. Despre acest eveniment și despre ce probleme au apicultorii și în rubrica ”Apel matinal” de la Radio România Actualități la ora 08:30 cu Ioan Fetea – președintele Federației Crescătorilor de Albine din România./ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 septembrie