Ungaria va solicita Uniunii Europene rambursarea costurilor protecţiei frontierelor (Gergely Gulyás)

Ungaria va solicita Uniunii Europene rambursarea costurilor protecţiei frontierelor şi este pregătită să intenteze un proces în vederea recuperării costurilor – a declarat joi șeful de Cabinet al prim-ministrului ungar, în cadrul unui briefing de presă susținut la Budapesta. Gergely Gulyás a declarat că pentru anul viitor se prevede o creştere semnificativă a salariului minim şi a salariului minim garantat, precum şi introducerea unui credit acordat oamenilor muncii.

Guvernul ungar l-a mandatat pe ministrul ungar al afacerilor europene, János Bóka, să negocieze cu Comisia Europeană despre hotărârea care condamnă Ungaria în cazul migraţiei – a prezentat șeful de Cabinet al prim-ministrului ungar decizia de miercuri a Guvernului.

Oficialul ungar a explicat cu referire la negocierile cu Comisia: există câteva puncte esenţiale pe care Guvernul nu poate şi nu doreşte să le modifice, cum ar fi decizia adoptată de poporul ungar prin referendum. Nimeni nu poate fi adus în Ungaria împotriva voinţei poporului ungar, a declarat Gergely Gulyás.
Politicianul ungar a subliniat: frontierele vor fi apărate în continuare faţă de imigranţii ilegali. Celor cărora li se acordă azil politic li se va oferi o călătorie gratuită dus până la Bruxelles.

Ministrul ungar a adăugat că Ungaria va solicita Comisiei Europene rambursarea costurilor protecţiei frontierelor şi este pregătită să intenteze un proces în vederea recuperării costurilor.
Gergely Gulyás a atras atenţia asupra faptului că, în cazul altor state membre care protejează frontierele maritime externe, Comisia a rambursat parţial sau integral costurile de protecţie a frontierelor. Totodată a reamintit că Ungaria a cheltuit echivalentul a 2 miliarde de euro în ultimii ani pentru protecţia frontierelor externe ale zonei Schengen, practic fără nicio contribuţie din partea UE.
În opinia lui Gergely Gulyás, în Europa au loc schimbări care se petrec exact aşa cum a spus Ungaria în 2015.

Șeful de Cabinet al prim-ministrului ungar a reamintit că premierul ungar a avertizat în 2015: dacă Uniunea Europeană nu aplică dreptul comunitar, Acordul Schengen, şi nu obligă statele membre să îşi protejeze eficient frontierele externe, zona Schengen se va prăbuşi.

Migraţia distruge Schengenul, Germania distruge Schengenul – a subliniat Gergely Gulyás cu referire la introducerea de către Germania a controalelor la frontierele Schengen începând cu 16 septembrie. În continuare, oficialul ungar a afirmat că Germania a distrus Schengenul mai întâi prin faptul că, în calitate de cel mai mare stat membru, nu a exercitat presiuni asupra altor state membre ale UE pentru a-şi proteja eficient frontierele externe, iar acum prin introducerea controalelor la frontierele interne./vblanka/ctuluc

MTI – 13 septembrie