Guvernul iranian a anunţat că este deschis negocierilor, dar respinge orice formă de presiune

Ministrul iranian de externe a declarat că guvernul de la Teheran este deschis la diplomație pentru a rezolva disputele, dar nu „amenințărilor și presiunilor”, a informat sâmbătă presa de stat, după ce SUA și alte trei puteri europene au impus sancțiuni sectorului aviatic iranian.

Declaraţiile ministrului Abbas Araqchi au venit la o zi după ce principalul diplomat al Uniunii Europene a spus că blocul comunitar ia în considerare noi sancțiuni care vizează sectorul aviatic al Iranului, ca reacție la rapoartele conform cărora Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice pentru a le folosi în războiul său împotriva Ucrainei. „Iranul continuă ferm pe propriul său drum, deși am fost întotdeauna deschiși la discuții pentru a rezolva disputele, dar dialogul ar trebui să se bazeze pe respect reciproc, nu pe amenințări și presiuni”, a spus dl Araqchi, potrivit agenției oficiale de presă IRNA.

Ministrul a declarat miercuri că autorităţile de la Teheran nu au livrat nicio rachetă balistică Rusiei și că sancțiunile impuse de SUA și alte trei puteri europene nu vor rezolva nicio problemă dintre acestea şi Iran. SUA, Germania, Marea Britanie și Franța au impus marți Iranului noi sancțiuni, inclusiv împotriva companiei aeriane naționale Iran Air./opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 14 septembrie