Agenţia israeliană de spionaj Mossad a instalat explozibili în 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah (surse)

Agenţia israeliană de spionaj Mossad a instalat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte ca acestea să fie detonate, marţi, au declarat pentru agenţia de presă Reuters o sursă de rang înalt a securităţii libaneze şi o altă sursă.

Operaţiunea constituie o breşă de securitate fără precedent pentru Hezbollah, care s-a confruntat cu detonarea a mii de pagere pe întreg teritoriul Libanului, incidente soldate cu moartea a nouă persoane şi rănirea altor aproape 3.000, inclusiv luptători ai grupării şi emisarul Iranului la Beirut. Sursa de securitate libaneză a declarat că pagerele proveneau de la compania Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, însă aceasta a precizat într-un comunicat că nu a fabricat respectivele dispozitive. Conform companiei taiwaneze, pagerele au fost produse de o companie intitulată BAC, care are licenţă pentru utilizarea brandului Gold Apollo.

Gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, a promis că va riposta împotriva Israelului, a cărui armată a refuzat să comenteze pe tema exploziei pagerelor. Într-un comunicat, Hezbollah a afirmat miercuri că „rezistenţa îşi va continua astăzi, ca în orice altă zi, operaţiunile pentru a susţine Gaza şi poporul acesteia, ce constituie o cale separată faţă de pedepsa dură la care inamicul criminal (Israelul) ar trebui să se aştepte în răspuns la masacrul de marţi.” Aparent, planul a fost elaborat de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

O sursă de rang înalt a securităţii libaneze a afirmat că gruparea a comandat 5.000 de pagere de la Gold Apollo, dispozitive care, potrivit mai multor surse, au fost aduse în ţară în decursul acestui an. Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că pagerele detonate au fost fabricate de o companie din Europa care avea autorizaţie de a folosi brandul firmei, însă nu a putut confirma deocamdată numele acesteia. Într-un comunicat, Gold Apollo identifică BAC drept firma producătoare, însă Hsu a refuzat să comenteze cu privire la sediul acesteia. „Produsul nu era al nostru. Avea doar brandul nostru pe el”, a declarat Hsu miercuri, la sediul companiei din oraşul nordic taiwanez New Taipei. Sursa de securitate libaneză a identificat o fotografie a modelului de pager – un AP924, care, la fel ca alte pagere, poate primi wireless şi afişa mesaje text, însă nu poate efectua apeluri telefonice. Într-un comunicat, Gold Apollo precizează că modelul AR-924 a fost produs şi vândut de BAC.

Potrivit sursei libaneze, dispozitivele au fost modificate de agenţia israeliană de spionaj „la nivel de producţie”. „Mossad a injectat în interiorul dispozitivului o placă ce avea material explozibil şi putea primi un cod. Este foarte dificil de detectat prin alte mijloace, chiar şi cu orice fel de dispozitiv sau scanner”, a precizat sursa, adăugând că 3.000 de pagere au explodat când a fost trimis un cod către acestea, activând simultan explozibilii. O altă sursă de securitate a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibili au fost ascunse în noile pagere şi au rămas „nedetectate” de Hezbollah luni întregi. Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că nu ştie cum ar fi putut fi alterate dispozitivele pentru a exploda. Oficiali israelieni nu au răspuns deocamdată solicitării Reuters de a comenta./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 18 septembrie