Apel al preşedintelui Finlandei pentru o reformă profundă a Consiliului de Securitate ONU, cu abolirea dreptului de veto

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea oricărui membru implicat într-un „război ilegal”, precum invadarea Ucrainei de către Rusia. Stubb, care coordonează politica externă a statului nordic, a afirmat că va adăuga şi vocea sa la apelurile de reformă, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, săptămâna viitoare, unde se va discuta despre componenţa Consiliul de Securitate al organizaţiei globale.

Alcătuit din cinci state membre permanente şi alte zece state membre prin rotaţie, scopul consiliului este de a menţine pacea globală, însă rivalităţile geopolitice au creat blocaje în privinţa unor chestiuni de la Ucraina la Gaza. Stubb a declarat marţi într-un interviu că va propune ca numărul membrilor permanenţi să fie extins de la cinci la zece, cu încă unul din America latină, două din Africa şi două din Asia. „Niciun singur stat nu ar trebui să aibă putere de veto în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat Stubb pentru agenţia de presă Reuters. Statele Unite – una dintre cele cinci naţiuni cu putere de veto, alături de Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie – s-a declarat de asemenea în favoarea adăugării a două membre permanente din Africa.

Stubb a subliniat că orice membru angrenat într-un război ilegal, „precum Rusia în acest moment, în Ucraina”, ar trebui exclus. Moscova şi-a justificat invazia în Ucraina afirmând că urmăreşte crearea unei zone-tampon împotriva agresiunii occidentale şi preluarea unor teritorii care aparţin istoric Rusiei. Stubb a recunoscut că propunerile sale privind Consiliul de Securitate sunt „dincolo de ceea ce se spune de obicei de către statele membre mici”, însă a adăugat că în caz contrar, naţiunile mari nu ar propune o slăbire a propriei lor influenţe. Orice modificare a componenţei Consiliului de Securitate necesită aprobarea a două treimi din Adunarea Generală, inclusiv a celor cinci state cu drept de veto. „Mesajul meu fundamental este că dacă ţări din sudul global, din America Latină, din Africa, din Asia, nu primesc un loc în sistem, ele vor întoarce spatele Naţiunilor Unite. Iar noi nu vrem acest lucru”, a spus Alexander Stubb.

Fostul premier finlandez şi parlamentar european, care a preluat în martie funcţia de preşedinte, a lansat un apel la sprijin pentru preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care se va adresa Adunării Naţiunilor Unite săptămâna viitoare pe tema „planului său pentru victorie”. „El ne-a informat că 90% este deja gata, iar cei 10% despre care ne va vorbi constituie ceea ce va fi necesar ca el să câştige acest război”, a spus Stubb. El a îndemnat naţiunile occidentale să ridice restricţiile în privinţa folosirii armelor donate, restricţii din cauza cărora Ucraina are „o mână legată la spate”. „Trebuie să eliberăm acea mână şi să permitem Ucrainei să facă ceea ce Rusia îi face ei”.

Stubb nu a dat crezare ameninţărilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, în privinţa escaladării nucleare. „Ultima dată când l-am văzut pe Putin folosind un limbaj agresiv în privinţa armelor nucleare, sudul global şi China i-au spus, practic, lui Putin să înceteze”, a remarcat preşedintele finlandez, în interviul acordat Reuters./mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 18 septembrie