EURONEWS: Ursula von der Leyen în Polonia: „Vor fi alocate până la 10 miliarde de euro pentru țările afectate de ciclonul Boris”

EURONEWS (Italia), 20 septembrie 2024 – La invitația premierului polonez Donald Tusk, Ursula von der Leyen a vizitat joi orașul Wroclaw din Polonia, pentru o inspecție a unora dintre zonele afectate de furtuna Boris, care a lovit Europa. Printre țările afectate se numără Italia, Polonia, Austria, Slovacia, Austria și România.

În cadrul unei conferințe de presă cu premierii slovac, polonez, ceh și cancelarul austriac, președintele Comisiei UE a anunțat o alocare de până la 10 miliarde de euro în favoarea țărilor afectate de fenomene meteorologice extreme. Resursele – destinate Republicii Cehe, Austriei, Poloniei și României – provin din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, „care pot fi utilizate în mod flexibil în funcție de necesități”, a explicat Ursula von der Leyen, precizând că nu este vorba de o cofinanțare, ci de „fonduri 100% europene”.

„Fondul de Solidaritate al UE poate acoperi o parte din daune. Putem folosi, de asemenea, flexibilitatea regulilor actuale ale politicii de coeziune, pentru a mobiliza până la 10 miliarde de euro și pentru a ajuta comunitățile din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Austria și România. Europa este alături de voi”, a afirmat ppreședintele Comisiei Europene, la Wroclaw. Fondurile de solidaritate vor fi folosite pentru reconstruirea infrastructurilor, precum drumuri și căi ferate.

În doar o săptămână, ciclonul Boris a provocat peste 20 de morți și pagube în Europa Centrală. În Italia, situația din Emilia-Romagna și din regiunea Marche este îngrijorătoare, din cauza cantității de ploaie care a căzut în câteva zile și care a provocat ieșirea din matcă a râurilor în cele două regiuni: o mie de persoane sunt încă sinistrate, ar fi două persoane dispărute la Bagnacavallo, în provincia Ravenna./oavram/asuba/cciulu

https://it.euronews.com/2024/09/20/ciclone-boris-von-der-leyen-in-polonia-fino-a-10-miliardi-di-euro-per-i-paesi-colpiti

Traducerea: Oana Avram/RADOR RADIO ROMÂNIA