Prima rectificare bugetară din acest an a fost adoptată luni

Prima rectificare bugetară din acest an a fost adoptată astăzi, de membrii guvernului. Aceasta este pozitivă şi va majora deficitul la aproape 7% din PIB, chiar dacă Ministerul de Finanţe estimează şi o creştere a veniturilor. Banii se vor duce în principal pe co-finanţarea proiectelor de investiţii, dar sunt prevăzute şi majorări de fonduri pentru a asigura plata creşterilor salariale aprobate pe fondul protestelor din acest an. Andrei Şerban are detalii:
Reporter: Rectificarea bugetară se bazează pe o creștere a veniturilor colectate la bugetul de stat, pe susținerea investițiilor și pe un deficit bugetar mai mare decât a fost estimat, de 6,9%. Premierul Marcel Ciolacu spunea că așa au procedat și țările dezvoltate ale Europei, cum ar fi Germania și Franța, care au susținut investițiile odată cu creșterea deficitului. El arăta însă că această valoare a deficitului poate să fie suportată de economie.
Marcel Ciolacu: Este însă un deficit sustenabil, ținând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiți merg în autostrăzi, spitale, școli, rețele de gaze, apă și alte obiective de interes local.
Reporter: Premierul a mai spus că investiții le vor întoarce la buget de opt ori câți bani au fost cheltuiți cu ele, așa cum se întâmplă la construcția de autostrăzi./RADOR RADIO ROMÂNIA///gpodea