Președintele Klaus Iohannis va conduce delegația României la ONU

Lideri din peste 190 de ţări se află zilele acestea la New York, pentru a discuta despre cele mai presante provocări cu care se confruntă omenirea, de la schimbările climatice la crizele de securitate, precum războiul din Ucraina sau conflictul din Orientul Mijlociu.

Astăzi este prima zi a dezbaterii la nivel înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Trimisul RRA în SUA, Alina Stănuţă, relatează:

Reporter: Președintele Klaus Iohannis va conduce delegația României, iar în intervenția sa va pleda pentru un sistem ONU reformat, capabil să răspundă tuturor provocărilor curente și viitoare. De asemenea, Klaus Iohannis va accentua eforturile și contribuția României pe toate palierele la soluționarea problemelor globale actuale, de la crize de securitate precum războiul din Ucraina sau conflictul din Orientul Mijlociu, la provocări majore la adresa omenirii, printre care urgența climatică, erodarea drepturilor omului sau amenințările cibernetice.

Tema centrală a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite este „Unitate în diversitate pentru progresul păcii, dezvoltare durabilă și demnitate umană pentru toți”. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sublinia, prefațând evenimentul de la New York, nevoia îmbunătățirii cooperării multilaterale. El spunea că provocările secolului 21 necesită mecanisme de rezolvare a problemelor care sunt mai eficiente, conectate în rețea și incluzive. Dezechilibrele grave de putere în instituțiile globale trebuie ajustate și actualizate, iar aceste instituții trebuie să se bazeze pe expertiza și reprezentarea întregii umanități./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 septembrie