Președintele iranian a declarat marți că Hezbollah „nu poate sta singur” împotriva Israelului (ArabNews)

Președintele iranian, Masoud Pezeshkian, a declarat marți că aliatul său Hezbollah „nu poate sta singur” împotriva Israelului, care a executat cea mai mortală zi de atacuri aeriene asupra Libanului din 2006 încoace. „Hebzollah nu poate sta singur împotriva unei țări care este apărată, susținută și alimentată de țările occidentale, de țările europene și de Statele Unite”, a spus Pezeshkian într-un interviu pentru CNN tradus din farsi în engleză. El a cerut comunității internaționale „să nu permită Libanului să devină o altă Gaza”, răspunzând la întrebarea dacă Iranul își va folosi influența asupra Hezbollah pentru a îndemna la cumpătare. Luni, aproape 500 de persoane, inclusiv 35 de copii, au fost uciși în atacurile israeliene în Liban, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii.

Armata israeliană a anunțat că a lovit luni aproximativ 1.600 de ținte Hezbollah, ucigând un „număr mare” de militanți, și că a mai efectuat atacuri marți dimineață. Iranul a cerut Consiliului de Securitate al ONU „să ia măsuri imediate” împotriva escaladării „nebunești” israeliene. „Iranul nu va rămâne indiferent”, a anunțat luni seară, printr-o postare pe platforma X, ministrul de Externe, Abbas Araghchi. „Suntem alături de oamenii din Liban și Palestina”.

Atacurile israeliene au avut loc la mai puțin de o săptămână după ce atacuri coordonate de sabotaj ce au vizat dispozitivele de comunicare ale Hezbollah au ucis 39 de persoane și au rănit aproape 3.000. Mass-media iraniană a acuzat Israelul pentru aparenta îndreptare către un război total. „Regimul sionist a apăsat pe butonul de război total”, a titrat cotidianul ultraconservator Javan, în timp ce o altă publicație, Kayhan, se întreba: „A început marele război?”

Cotidianul guvernamental Iran a avertizat că „regiunea este în pragul unei explozii masive”, iar publicația reformistă Etemad relata că „pacea în Liban atârnă de un fir”.

Președintele iranian, Pezeshkian, care a fost la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU, a acuzat Israelul de război. „Știm mai bine decât oricine că, dacă izbucnește un război mai mare în Orientul Mijlociu, nu va aduce beneficii nimănui la nivel global”, a spus Pezeshkian jurnaliştilor la o masă rotundă. „Israelul este cel care caută să creeze acest conflict mai larg.” Pezeshkian a spus că Iranul „nu a început niciodată un război în ultimii 100 de ani” și „nu caută să provoace nesiguranță”, însă a insistat că Iranul „nu va permite niciodată unei țări să ne forțeze să facem ceva și să ne amenințe securitatea și integritatea teritorială”./cstoica/schelaru

https://www.arabnews.com/node/2572572/middle-east

www.arabnews.com – 24 septembrie