Senatul a adoptat un proiect de lege cu modificări la legislația privind achizițiile publice din fonduri europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență

Senatul a adoptat, ca primă Cameră sesizată, un proiect de lege cu modificări la legislația privind achizițiile publice din fonduri europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Documentul reglementează condiții de prelungire a contractelor de achiziții sau a acordurilor-cadru. Senatorul PSD Robert Cazanciuc susține că măsura este necesară pentru continuarea proiectelor începute cu bani europeni, inclusiv pentru atingerea jaloanelor din PNRR.

Robert Cazanciuc: Noi avem niște angajamente legate de PNRR, cu niște termene foarte stricte și cu situații care sunt efectiv obiective. Din păcate, Europa nu produce ceea ce tebuie să producă și trebuie să importe de peste mări și țări. Se întâmplă niște conflict în momentul de față în lume şi acest circuit este destul de perturbat. În mod obiectiv, furnizorii nu reușesc, și atunci e nevoie de o anumită privire care să țină cont de contextul în care se face /…/ din alte părți decât din Europa, plecând de la nevoia noastră totuși stringentă de a cheltui resursele astea în termenul convenit cu Comisia Europeană.

Realizator: USR critică însă inițiativa și consideră că modificările arată că Guvernul nu este capabil să încheie la timp contractele de finanțare prin PNRR.

Simona Spătaru, senatoare USR: Modificați o legislație achiziții publice care nu este și nu concordă cu directivele de la nivelul Uniunii Europene în privința cadrului legislativ pentru achiziții publice. Acest lucru se va întoarce în legislatura viitoare ca fiind o încălcare flagrantă a achizițiilor și a cadrului legislativ și nu o recomand a fi votată.

Realizator: Documentul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz, ne-a transmis redactorul Alexandra Cristea./RADOR RADIO ROMÂNIA//cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 septembrie