2024. szeptember 25

A Fejlesztési Minisztérium prioritásai között szerepel a zöld és fenntartható városok kialakítása

Romániában rengeteg, gazdag múltú épület található, amelyek elhanyagolt és leromlott állapotban vannak. Jelenleg több mint 3000 épület szerepel a Fejlesztési Minisztérium rehabilitációs programjában. Marin Ţole, a szaktárca államtitkára kijelentette, hogy a minisztérium egyik prioritása a zöld és fenntartható városok kialakítása és „az épületek fontos szerepet töltenek be ebben az átmenetben, amelyek jelentős környezeti kihívásoknak vannak kitéve”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.25)

Az idei elnökválasztási kampány zökkenőmentes lebonyolítása érdekében határozatot fogadott el a Központi Választási Iroda

A Központi Választási Iroda (BEC) az idei elnökválasztás távlatában határozatot fogadott el az október 25-én 00:00 órakor kezdődő és november 23-án 7:00 óráig tartó választási kampány zavartalan lebonyolítását szavatoló intézkedésekről. A BEC leszögezi, hogy a választási kampány befejezése után tilos választási propagandát folytatni, azaz bármilyen típusú választási anyag megjelenítése vagy terjesztése, akárcsak a választási üzenet hang-, kép vagy vegyes formátumban való küldése. A Központi Választási Iroda elfogadta a speciális urna segitségével történő választójog gyakorlására vonatkozó rendelkezéseket is, többek között azt, hogy a nem szállítható választópolgárok a szavazás előtti napon, 18.00 és 20.00 óra között igényelhetnek külön urnát, de ha külföldön tartózkodnak nem tehetik meg ezt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.25)

Romániának ki kell használnia a hazai tőke értékét és tapasztalatát, hogy újra megtalálhassa helyét az európai gazdasági színtéren

Romániának 34 év piacgazdaság után ki kell használnia a hazai tőke értékét és tapasztalatát, hogy újra megtalálhassa helyét az európai gazdasági színtéren. Ezt az elképzelést egy szerdai, bukaresti konferencia résztvevői is támogatták. A 30 éves piacgazdaságban a hazai tőke elért egy bizonyos érettségi fokot és már három alapvető irányban működik, nevezetesen a befektetések diverzifikációjában, a magas hozzáadott érték megcélzásában és a nemzetközivé válásban. Ez az egyik elképzelés, amely a cursdeguvernare.ro kiadvány által ma a jegybank székházában szervezett vitának az alapját képezte. A szervezők szerint a mostani pillanat nagyon kedvező, tekintettel Európa újraiparosítására, Moldova Köztársaság és Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásának előrehaladott tárgyalásaira, valamint a keleti szárny konszolidációjára, nem csak katonai, de gazdasági szempontból is. Emellett azonban három-négy stratégiai területre is kell fókuszálni, ezek közül nem hiányozhat az információs technológia. Radu Dumitru Antohi, a Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium helyettes államtitkára szerint Romániában több okleveles technológiai szakember jut ezer lakosra, mint az Egyesült Államokban. Európában az első helyen, mig világviszonylatban a hatodik helyen állunk ezen a téren.”Kiindulva ebből a két nagyon erős pillérből lehetőségünk van a romániai IT-ipar fejlesztésére, a digitalizálásra”, fűzte hozzá a helyettes államtitkár, megjegyezve azonban, hogy elég nagy a aszakadék az informatikai területen jól képzett munkaerő és a román lakosság többi része között a modern technológiák és a digitális szolgáltatások használatában, de az állami vállalatok, magáncégek és a helyi közszférában dolgozók között is.Valentin Lazea, a jegybank vezető közgazdásza szerint pedig a gazdasági stratégiák globális és európai szintű újrafogalmazásának történelmi pillanatában vagyunk, és a román vállalatoknak ki kell használniuk ezt a helyzetet. „A hónap elején megjelent Draghi-jelentés rávilágít arra, hogy a globalizáció zavarára a válasz nem az egyes európai államok önellátásba és gazdasági nacionalizmusba való visszahúzódása, hanem az európai értékláncok létrehozására irányuló közös erőfeszítés. A román vállalatoknak meg kell tárgyalniuk azokat a réseket, amelyekben versenyelőnyük van a kontinentális termelési láncokon belül”, magyarázta Valentin Lazea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.25)

15 ezer lejes utalványt kapnak az árvíz sújtotta háztartások

A kormánykoalíció döntése értelmében az árvíz sújtotta háztartások egyenként 15 ezer lejes utalványt kapnak háztartási gépek vásárlására, közölte Marcel Ciolaci miniszterelnök a szerdai kormányülés előtt. Mint hozzáfűzte: a Galac megyei önkormányzatokat is pénzzel segitik a megsemmisült utak helyreállításáért. Marcel Ciolacu azt is bejelentette, hogy a kormány az év végéig meghosszabbítja meg az RCA-kötvények árplafonját, hogy megakadályozza az esetleges piaci egyensúlyhiányok megjelenését és a gépjármű-biztosítások drágulását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.25)

Joe Biden amerikai elnök utoljára szólalt fel e minőségében az ENSZ Közgyűlésen

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ tribünjén megtartotta utolsó nagy beszédét, amelyben arra ösztönözte a világ vezetőit, hogy helyezzék népük érdekeit a hatalmon maradás vágya elé. Biden arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy támogassa Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban és bizalmát fejezte ki a közel-keleti konfliktus diplomáciai megoldásában. Az ENSZ főtitkára a maga részéről bírálta azokat a rezsimeket, amelyek megsértik a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát, anélkül, hogy vállalták volna a következményeket. Antonio Guterres aggodalmának adott hangot a dél- és kelet-Libanonban indított izraeli támadások polgári áldozatainak magas száma miatt. „Továbbra is lehetséges a diplomáciai megoldás a libanoni háború elkerülésére”, nyilatkozta Joe Biden elnök, akinek utolsó beszéde hangzott el az ENSZ Közgyülésén az Amerikai Egyesült Államok elnökeként. Másrészt Joe Biden biztositott afelől, hogy támogatni fogja Ukrajnát az Oroszország elleni háború győzelméig. New Yorkban tartózkodikVolodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is, aki a tervek szerint az ENSZ szerdai ülésén tartja nemzeti beszédét. Ugyanakkor, Klaus Iohhanis elnök is beszédet mond a Közgyűlésen, mely keretében kihangsúlyozza Románia hozzájárulását a globális problémák megoldásához és egy megreformált ENSZ-rendszer kiépítését szorgalmazza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.25)

Rozália Gănciulescu