Ce este aurora boreală și ce legende ascunde

Jocurile de lumini ce străbat cerul nopții au dat naștere nu doar fascinației și încântării, ci și numeroaselor interpretări și legende care continuă să uimească lumea întreagă. Iată câteva dintre misterele aurolei boreale.

Ce este, de fapt, aurola boreală

Aurora boreală este un fenomen ce se produce în momentul în care particule încărcate electric, lansate de-a lungul câmpului magnetic al Pământului se ciocnesc cu gazele din atmosfera superioară a acestuia. Aceste ciocniri produc fulgere minuscule care generează lumina colorată de pe cer, informează sc-csa.gc.ca.

Aurora boreală poate fi văzută cel mai bine în Norvegia, Finlanda, Groenlanda, Tasmania sau Noua Zeelandă. De asemenea, cel mai bun anotimp pentru a vedea spectaculoasele lumini este iarna, dar este bine de știut că aurora boreală poate fi observată și în perioada dintre lunile septembrie și martie, scrie space.com.

Aurora boreală, între lumini și legende

Datorită caracterului său spectaculos și, totodată, fascinant și misterios, fenomenul aurorei boreale a dat naștere a numeroase legende și interpretări. De exemplu, sami, poporul indigen finno-ugric din nordul Scandinaviei consideră că aurora boreală ar fi reprezentată de sufletele morților care apar noaptea pe cer. De aceea, aceștia cred că luminile nordului sunt un semn rău și că nu ar trebui să se vorbească despre ele, cu atât mai mult să se cânte sau să se fluiere în preajma lor. Cel care nu respectă această tradiție riscă să i se taie capul sau să fie tras în lumea de dincolo de către spiritele tulburate de prezența sa… Totuși, nu toate legendele despre aurora boreală vorbesc despre existența unor spirite rele care pot constitui un pericol pentru muritorii de rând. Astfel că în Finlanda există o legendă care povestește despre „revontulet”, care se traduce în „vulpe de foc”. Această legendă spune că cele care au creat aurora boreală au fost vulpile arctice, care au alergat atât de repede prin cer, încât atunci când cozile lor mari și pufoase atingeau munții se creau scântei de lumină, ce învăluiau cerul nopții.

Alte numeroase legende descriu că aurora boreală ar fi un fel de portal către lumea de dincolo. Spre exemplu, triburile de eschimoși credeau că prin intermediul acestui fenomen pot relua legătura cu sufletele celor dragi. De altfel, când câinii latră la jocul de lumini, se crede că o fac fiindcă își recunosc stăpânii decedați.

Fascinația datorată de spectacolul luminilor și a legendelor ce circulă în jurul aurorei boreale, continuă să atragă turiști din lumea întreagă.

Surse:

https://www.asc-csa.gc.ca/eng/astronomy/northern-lights/what-are-northern-lights.asp

https://www.hurtigruten.com/en/inspiration/northern-lights/myths-legends

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/7-aurora-destinations

https://www.space.com/32601-where-to-see-northern-lights.html

RADOR – Anca-Teodora Popa