România sprijină pe deplin inițiativa de pace a președintelui Volodimir Zelenski din Ucraina (Klaus Iohannis)

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (26 septembrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – România sprijină pe deplin inițiativa de pace a președintelui Volodimir Zelenski din Ucraina. Este singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional, spunea la New York, de la tribuna Organizației Națiunilor Unite, președintele Klaus Iohannis. În context, șeful statului român a vorbit despre provocările de securitate actuale. Corespondentul RRA Alina Stănuță relatează.
Reporter: România va susține întotdeauna ordinea mondială internațională, cu Organizația Națiunilor Unite în centrul ei – arăta președintele Klaus Iohannis în discursul susținut în fața liderilor lumii reuniți la New York. Principala provocare a organizației mondiale este găsirea soluțiilor atât de necesare pentru restabilirea și protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internațională și dreptul internațional sunt irosite – mai spunea președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Priviți consecințele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internațional și având implicații mult dincolo de Europa. În acest context, România a acordat un sprijin puternic și multidimensional Ucrainei și poporului său și ne-am angajat să-l menținem atât timp cât va fi nevoie.
Reporter: La New York se află și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski; acesta atrăgea atenția de la tribuna ONU că Federația Rusă intenționează să atace centralele nucleare.
Volodimir Zelenski: Putin se pare că plănuiește atacuri asupra centralelor noastre nucleare și infrastructurii conexe. Scopul este deconectarea centralelor de la rețeaua energetică. Orice atac cu rachete sau drone, orice incident critic în sistemul energetic ar putea duce la un dezastru nuclear.
Reporter: Volodimir Zelenski a mai declarat că Rusiei nu trebuie să i se permită să ocupe Ucraina, iar, dacă va fi lăsat să continue, Vladimir Putin va aduce mai multă suferință și dezastre./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar