Papa Francisc: „Existența diavolului este negată, însă lumea noastră este plină de magicieni și ocultism”

RADOR RADIO ROMÂNIA (26 septembrie) – „Astăzi asistăm la un fenomen ciudat în privința diavolului. La un anumit nivel cultural se crede că pur și simplu nu există. Ar fi un simbol al inconștientului colectiv, sau al alienării, pe scurt, o metaforă. Însă cea mai mare viclenie a diavolului este „să-i facă pe oameni să creadă că nu există”, așa cum a scris cineva. „Şi astfel, el domină totul”, a declarat Papa Francisc în timpul audienţei generale de miercuri. Pontiful a sosit în faţa credincioșilor săi vizibil afectat de efectele gripei care, în urmă cu doar câteva zile, l-a obligat să anuleze întrevederile zilei pentru a se putea odihni şi trata în vederea iminentei călătorii în Belgia și Luxemburg.
„Cu toate acestea, lumea noastră tehnologică și secularizată este plină de magicieni, de ocultism, spiritism, astrologi, vânzători de farmece și de amulete și, din păcate, de adevărate secte satanice”, a adăugat el.
„S-ar spune că alungat de la uşă, diavolul s-a întors pe fereastră. Alungat prin credinţă, se întoarce prin superstiţie. Şi dacă eşti superstiţios, stai de vorbă cu diavolul. Cu el nu poţi conversa. Cea mai puternică dovadă a existenței lui Satan nu se găsește la păcătoși sau la oamenii posedați, ci la sfinți!”, a avertizat Suveranul Pontif. „După ce Hristos, pe cruce, a învins pentru totdeauna puterea prinţului acestei lumi”, diavolul – spunea un Părinte al Bisericii – „este legat, ca un câine în lanț; nu poate mușca pe nimeni, decât pe cei care, sfidând pericolul, se apropie de el. Poate lătra, poate solicita, dar nu-i poate mușca decât pe cei care îl vor”, a adăugat Suveranul Pontif.
„Isus nu dialogează cu diavolul, îl condamnă sau îl alungă. Nu dialoga niciodată cu diavolul, alungă-l. Nu dialogezi cu diavolul, îl ții la distanță. Nu te apropia de câinele care este legat cu un lanț. Tehnologia modernă, pe lângă multe resurse pozitive care trebuie apreciate, oferă și nenumărate mijloace de a oferi diavolului o oportunitate. Și mulți cad în ea”, a continuat Papa Francisc.
„Să ne gândim la pornografia online, în spatele căreia există o piață foarte înfloritoare: acesta este un fenomen foarte răspândit de care creștinii trebuie totuși să se păzească cu grijă și pe care trebuie să-l respingă cu forță”.„Orice telefon mobil are acces la această brutalitate, la acest limbaj al diavolului”, a adăugat Suveranul Pontif, în cadrul catehezei cu ocazia Audienței Generale din Piața Sf. Petru.
„Ceea ce se întâmplă în Liban este inacceptabil”, a spus Suveranul Pontif la sfârșitul audienţei de miercuri. „Sunt întristat de știrile care sosesc din Liban, unde în ultimele zile bombardamentele intense au făcut multe victime și distrugeri. Sper că comunitatea internațională va depune toate eforturile pentru a opri teribila escaladare. Este inacceptabil”.
„Îmi exprim apropierea de poporul libanez care a suferit deja prea mult în trecutul recent și ne rugăm pentru toate popoarele care suferă din cauza războiului: Ucraina chinuită, Palestina, Israel, Sudan, Myanmar”.
(www.rainews.it – 25 septembrie)/cpaunel/vdraguta